Erdogan szerint Törökország érdeke a jó viszony Izraellel

A kiszivárgott hírek szerint Ankara még egy leendő izraeli nagykövetet is kinevezett, a 40 éves Ufuk Ulutast.

Törökország jobb kapcsolatot szeretne ápolni Izraellel, de a palesztinokkal szembeni politikáját elfogadhatatlannak tartja – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök. Az Egyesült Államok idén már kétszer is elítélte Törökországot vezető Hamász-terroristák fogadása miatt, ráadásul a török vezetés többször is a náci Németországhoz hasonlította Izraelt – írja a The Jerusalem Post. Az Izraeli külügy egyelőre nem reagált a török elnök bejelentésére.

A két egykori szövetséges ország viszonya az utóbbi 15 évben, Erdogan hatalomra lépésével romlott meg. 2010-ben vált igazán feszültté a helyzet, miután az izraeli hadsereg megtámadta a Mavi Marvara gázai flottát, az összecsapásokban pedig tíz török katona meghalt. Legutóbb 2018-ban utasította ki egymás nagyköveteit Törökország és Izrael, miután az Egyesült Államok Jeruzsálembe helyezte át nagykövetségét. Törökország – amely illegálisan megszállta Észak-Szíriát és üldözi a kurdokat – rendre elítéli Izraelt Júdea és Szamária „megszállása” és a palesztinokkal szembeni bánásmódja miatt. Nem nézték jó szemmel Izrael közelmúltbeli, arab országokkal kötött békeszerződéseit sem: a török álláspont szerint Bahrein a békekötéssel elárulta a palesztinokat. Szerdán Izrael bejelentette, hogy egy ötödik muszlim többségű országgal is rendezné kapcsolatait, és azt is elárulták, hogy egy ázsiai országról van szó.

„Elképzelhetetlennek tartjuk, hogy elfogadjuk Izrael politikáját a palesztinokkal szemben, kegyetlen tetteik elfogadhatatlanok” – mondta a török elnök pénteken. Törökország korábban jelezte szándékát, hogy „felszabadítaná Al-Akszát”, és tavaly kijelentették, hogy „Jeruzsálem az övék”. Erdogan részben Benjamin Netanjahut okolja a kapcsolatok megromlásáért, augusztusban pedig Izrael azzal vádolta meg Törökországot, hogy útleveleket adott egy tucat Isztambulban élő Hamász-tagnak. A brit sajtó is arról számolt be, hogy a Hamász Törökországból szervezi meg a terror- és kibertámadásait.

Titkos Hamász-kiberközpont üzemel Isztambulban

Állítólag a török elnök mit sem tud arról, hogy országában már két éve működik a palesztin terrorszervezet kiberközpontja.

A török kormánypárt, az AKP már korábban is el akarta érni, hogy az izraeliek másik kormányfőt válasszanak Netanjahu helyett. Ankara a Trump-adminisztrációval is közeli kapcsolatot ápolt, többször is beleszállt Bidenbe az elnökválasztási kampány során. Biden győzelmével tehát Törökországnak jó oka van arra, hogy lépéseket tegyen az Egyesült Államok, a Európai Unió és Izrael felé.

Törökország mellett Azerbajdzsánnak is érdeke lenne két szövetségesének jó viszonya. Azerbajdzsán és Izrael szoros stratégiai kapcsolatot alakított ki: Baku még izraeli drónokat is vásárolt. Azerbajdzsán eddig igyekezett kimaradni az egész Közel-Keletet érintő konfliktusokból.

Izrael nemrég egy gázvezetékről kötött szerződést Görögországgal és Ciprussal, ezt a megállapodást korábban Törökország megpróbálta megakadályozni. A török külügy a hírek kiszivárogtatásával feszültséget okozhat Izrael és új szövetségesei, például Görögország között. Az Al-Monitor értesülései szerint Törökország már ki is jelölte a leendő izraeli nagykövetet: a 40 éves Ufuk Ulutasra esett a választás. Ulutas korábban azzal vádolta Izraelt, hogy milliókat telepített ki és mészárlásokat követett el, a cionizmust pedig „náci ideológiának” nevezte.

Azerbajdzsán békítené Izraelt és Törökországot

Az azeri elnök azt ígérte, képes új fejezetet nyitni az izraeli-török kapcsolatokban.