Jeruzsálemre fáj Erdogan foga

Szenvedélyes beszédet tartott Jeruzsálemről a török elnök, aki szerint az izraeli főváros valójában a törököké. Az izraeli külügy nem kommentálta a szónoklatot.

Recep Tayyip Erdogan török elnök nem először hangoztatta, mennyire fontos számára az izraeli főváros. Legújabb beszédében, amelyet a török törvényhozás tagjai előtt mondott el, ismét Jeruzsálem nemzetközileg egyesek által vitatott státuszát firtatta, egyben kiállt a palesztinok jogai mellett és Izrael ellen lépett fel — olvasható a The Times of Israelben.

„Könnyes szemmel kellett távoznunk ebből a városból az első világháború után, de még mindig lehetséges olyan nyomokkal találkozni, amelyek az ottomán ellenállásról tanúskodnak. Vagyis Jeruzsálem a mi városunk, egy tőlünk származó város.”

— fogalmazott Erdogan nem minden pátosztól mentesen.

Törökország vezetője még tavaly télen pártja vezetői előtt szintén hosszasan és fennkölten beszélt Jeruzsálemről, amit szerinte „nem szabadna Izrael véres karmai között hagyni.”

A török elnök az akkor még csak körvonalazódó — azóta hivatalosan is paradigmaváltást előidézett — arab-izraeli diplomáciai rendezés előkészítését szemlélve azt is hozzátette, „súlyos következményei lesznek minden Izraelt támogató lépésnek.”

Erdogan: „Jeruzsálemet nem hagyhatjuk Izrael véres karmai közt”

A török elnök kifakadt, hogy az Öböl-menti országok nem tiltakoznak a Trump-terv ellen.

Erdogannak nem ezek voltak az első Izrael-ellenes kifakadásai: tavaly decemberben azt jelentette ki, hogy „a zsidó állam nem ismer jogot,” pár hónappal korában pedig egyenesen lenácizta Izraelt az ENSZ-ben.

Most úgy fogalmazott, hogy „palesztinok évezredek óta élnek Jeruzsálemben, de a megszállók jogaikat folyamatosan csorbították”. Szerinte a város nem „pusztán geopolitikai probléma”. Erdogan hozzátette: Szulejmán idejében alakult ki a mai Óváros fiziaki formája is és a muszlim ősök évszázadokon keresztül a legnagyobb becsben tartották a várost. (Ennek ellentmondanak Herzl Tivadar tapasztalatai, aki amikor 1898-ban először látogatást tett Jeruzsálemben, rendkívül elhanyagoltnak találta a várost.)

Erdogan beszéde végén azt is hangoztatta, hogy országa figyelmesen követi az „izraeliek által elnyomott palesztinok sorsát”, és az ebből következő méltánytalanságot, amelynek egyik formája Jeruzsálem igazságtalanul rendezetlen jogviszonya.

„Megtiszteltetésnek vesszük, hogy minden platformon képviselhetjük az elnyomott palesztin nép jogait, akikkel évszázados közösséget vállalunk.”

— fogalmazott Erdogan, aki nyomatékosította: folytatni fogják a „palesztin ügy” képviseletét — amely szerinte a „világ lelkiismeretének vérző sebe” –, és Jeruzsálem jogának rendezését is.

Mint arra a cikk is emlékeztet, az Oszmán Birodalom 1516 és 1917 között uralkodott a térségben, így Jeruzsálem felett is. Előtte viszont a zsidóság évezredek során tudhatta sajátjának a várost, amit számtalan régészeti lelet is bizonyított már.

Ezzel együtt Erdogan, illetve korábban más török politikusok is előszeretettel hangoztatták, hogy 1917 után a zsidó állam „judaizálta” a területet, teljesen elhanyagolva annak muszlim örökségét.

Presidency of the Republic of Türkiye on Twitter: „President @RTErdogan: „We consider it an honour on behalf of our country and nation to express the rights of the oppressed Palestinian people on every platform, with whom we have lived for centuries.” pic.twitter.com/yCcfrrc5RY / Twitter”

President @RTErdogan: „We consider it an honour on behalf of our country and nation to express the rights of the oppressed Palestinian people on every platform, with whom we have lived for centuries.” pic.twitter.com/yCcfrrc5RY