Titkos Hamász-kiberközpont üzemel Isztambulban

Állítólag a török elnök mit sem tud arról, hogy országában már két éve működik a palesztin terrorszervezet kiberközpontja.

Nyugati hírszerzési források alapján létezik egy olyan Hamász-bázis Törökországban, amely immáron két éve szervezi akcióit nemzetközi és belső ellenségeivel szemben — írja a brit The Times.

Elsődleges cél kiberháborúk indítása és ellenséges titkosszolgálati szervezetek gyengítése.

Ez a kiberosztag látszólag független a Hamász többi Törökországban működő egységeitől, közvetlenül Gázából kapják az utasításaikat. Sőt, állítólag nemcsak Recep Tayyip Erdogan török elnök nem tud róluk, de más — ugyancsak török földön operáló — Hamász-tagok sem — állítja a brit lap.

Harc a kibertérben. Fotó: Wikimedia commons

Samakh Saraj magas rangú hamászos vezető gázai irodájából felel a hadműveletekért. Kibercsapatának összetételéről egyelőre nincsenek részletesebb információk, az azonban feltételezhető, hogy

tevékenységi körük a következőkből állhat: fegyverek gyártásához szükséges alapanyagok beszerzése és ellenséges szervezetekkel szembeni kibertámadások kidolgozása, főleg arab és más palesztin rivális egységek ellen. 

Ezenfelül vélhetően ennek a csoportnak kell olyan Hamász-tagokat is megreguláznia, akik a terrorcsoport elveivel szembemenve hűtlenséggel vádolhatók. Utóbbiak kihallgatásáért és őrzéséért is ők felelnek — állítják nyugati hírszerzők.

Tucatnyi Hamász-terroristát „honosít” Törökország

A palesztin szervezet magas rangú vezetőinek a napokban adtak török állampolgárságot, útlevelet, amivel ismét nemzetközi szinten szervezhetik Izrael elleni tevékenységeiket.