Tucatnyi Hamász-terroristát „honosít” Törökország

A palesztin szervezet magas rangú vezetőinek a napokban adtak török állampolgárságot, útlevelet, amivel ismét nemzetközi szinten szervezhetik Izrael elleni tevékenységeiket – írja a brit The Telegraph.

A napokban 12 Törökországban élő, prominens Hamász-aktivista közül heten kapták meg a befogadó ország útlevelét és állampolgárságát, de a maradék öt hivatalos ügyeinek is zajlik az intézése – számolt be a brit lap információjáról az Israel Hayom.

„Ezek nem pusztán mezei Hamász-katonák, hanem a Gázán kívül élő legtapasztaltabb vezetők, akik a hadműveletek szervezése mellett az adománygyűjtéssel is komolyan foglalkoznak”

– mondta a lapnak egy informátor, aki szerint a török kormány a palesztin nyomásnak eleget téve megteremtette annak az esélyét, hogy ezzel a magas rangú terroristák szabadabban utazhassanak a világban, és komolyan veszélyeztessék azokat az országokat, amelyek a Hamászt terrorszervezetként ismerik el.

A „honosítással” kapcsolatban a török kormány szóvivője nem kívánt részletesen reagálni. Szerintük mindössze országuk elleni „alaptalan vádaskodásról van szó”, amelyet „egy külföldi kormány fogalmazott meg”.

Izrael ENSZ-nagykövete szerint Erdogan a „terror regionális központjává” teszi Törökországot

Danny Danon a Biztonsági Tanács fórumán adott hangot aggodalmának a török folyamatok miatt.

Mint ismert, azok, akik török állampolgárként birtokolják az ország útlevelét, mindenféle vízumkötelezettség nélkül utazhatnak Ázsia több országába – Japánba, Szingapúrba, Dél-Koreába – de Szerbiába is – írja a lap, egyúttal arra is figyelmeztetve, hogy

egy ideje erőteljes lobbitevékenység érzékelhető, amely azt célozza, hogy az Európai Unión belül is szabadabban közlekedhessenek, és így esetleg támadást szervezhessenek ott élő izraeli állampolgárok ellen.

Az Israel Hayom az esettel összefüggésben megszólaltatta a Tel-Aviv Egyetem egyik munkatársát, Hay Eytan Cohen Yanarocakot is. A kutató szerint Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan „az Iszlám Testvériség híve” és mint ilyen, igencsak beszédes a külkapcsolati rendszere.

„Törökország, Katar és a Hamász stratégiai szövetségesek” – fogalmazott Yanarocak, aki úgy véli, az, hogy útlevelet és állampolgárságot biztosít ezeknek a terroristáknak, egyértelműen azt bizonyítja, hogy Erdogan nem is tagadja elköteleződését.

A szakértő hozzátette: Erdogan saját szerepére, mint a „palesztin-ügy nagyfőnökére” tekint, akire nem lehet hatással sem a történelmi Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között a héten rögzített új politikai partnerség, sem pedig a Libanonnal való török ellentét sem.

Törökország napról-napra nagyobb veszélyt jelent Izrael számára

A történelem azt bizonyítja, hogy ha a térségben szabadon hagynak radikalizálódni egy országot, akkor az előbb utóbb meg akarja támadni Izraelt.