„Békekötéssel” szigetelné el Törökország Izraelt

Ugyan propagandacikkek jelentek meg arról, hogy Törökország is rendezné kapcsolatait Izraellel, azonban Ankara továbbra sem kért bocsánatot korábbi durva kijelentéseiért.

Törökország szabotálná Izrael jó viszonyát a környező országokkal, például az Egyesült Arab Emírségekkel és Görögországgal. Ankara arról szeretné meggyőzni az izraeli vezetést, hogy Törökország új fejezetet nyitna a két ország kapcsolatában, de valójában csak tönkre akarják tenni a kapcsolatokat Izrael és új partnerei között – írja a The Jerusalem Post.

Törökország nagy érdeklődéssel követte az amerikai elnökválasztásokat, hiszen a Trump-szimpatizáns török vezetés tartott Biden megválasztásától. December 5-én és 6-án olyan cikkek jelentek meg az Israel Hayomban, amelyekben Ankara békülési szándékát fejezte ki Izrael felé – tette ezt azok után, hogy az elmúlt évtizedben a török kormány vendégül látta a Hamászt, és a nácikhoz hasonlította az izraelieket. A török vezetés gyakran hív az országba iráni vezetőket is, a Hamászt pedig jobban tisztelik, mint Irán: nemzetközileg elismert államoknak kijáró figyelemmel viszonyulnak hozzájuk.

Titkos Hamász-kiberközpont üzemel Isztambulban

Állítólag a török elnök mit sem tud arról, hogy országában már két éve működik a palesztin terrorszervezet kiberközpontja.

Ne feledjük, ez ugyanaz a török vezetés, amelyik kijelentette, hogy „Jeruzsálem az övék”, és rendre Izraelt ekézi – emlékeztet a The Jerusalem Post. A török kormánynak egy jó szava sem volt Izraelhez az elmúlt évtizedben.

A „békülés” azzal járna, hogy Törökország megtorpedózná Izrael gázvezeték-megállapodását, amit Ciprussal és Görögországgal kötött. Az izraeli-görög megállapodás egyébként az Ábrahám-megállapodásnak is köszönhető, hiszen az Egyesült Arab Emírségek és Görögország szorosabbra fűzték az együttműködésüket.

A békülési szándék újabb bizonyítéka annak, hogy a török média és kiterjedt propagandagépezete milyen befolyásra képes. Olyan cikkek is megjelentek, amelyekben azt állítják, hogy Törökország „titokban tárgyal” Izraellel, ezzel pedig olyan színben tüntetik fel Izraelt, mint aki az új szövetségesei háta mögött folytat tárgyalásokat. Ha Törökország valóban békülni akarna, akkor nem szabotálná Izrael újonnan kötött szövetségeit.

Ankara pontosan ugyanúgy szeretne jó színben feltűnni a Biden-adminisztráció előtt, mint ahogy Trump előtt is próbált szíriai és líbiai szerepvállalásával. A török kormány hozzáállása a kisebbségekhez viszont egyre nyíltabban szélsőjobboldali és rasszista, legyen szó örményekről, kurdokról, vagy zsidókról. Míg az Egyesült Arab Emírségek vezetése toleranciáról beszél, és szívesen látja a zsidókat, Törökország korábban a nácikhoz hasonlította Izraelt. Ha Ankara bocsánatot kérne ezért, az jelezhetne némi változást, de ezt a jelenlegi török vezetés biztosan nem fogja megtenni.

Törökország napról-napra nagyobb veszélyt jelent Izrael számára

A történelem azt bizonyítja, hogy ha a térségben szabadon hagynak radikalizálódni egy országot, akkor az előbb utóbb meg akarja támadni Izraelt.