Azerbajdzsán békítené Izraelt és Törökországot

Izrael és Törökország egyaránt Azerbajdzsánt támogatta az őszi hegyi-karabahi háború során, az azeri elnök, Ilham Alijev rendezné két szövetségese viszonyát – írja a The Jerusalem Post.

Az izraeli technológiai, és a török katonai segítség nagyban hozzájárulhatott ahhoz, hogy Azerbajdzsán hegyi-karabahi területeket szerzett meg, köztük Susa városát. A konfliktust végül egy békeszerződés zárta le, amit Nikol Pasinjan örmény miniszterelnök is aláírt.

Alijev ezen a héten telefonon kereste fel Erdogant, és több lehetőséget is felajánlott neki az Izraellel való diplomáciai kapcsolat rendezésére.

Múltbéli viszályaik ellenére Törökország és Izrael gazdasági és biztonságpolitikai kapcsolatai továbbra is élnek, viszont Erdogan többször is nyíltan szembeszállt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, két éve pedig Törökország kiutasította Eitan Náeh izraeli nagykövetet.

Erdogan októberben a török parlament nyitóülésén a palesztin néphez szólva kijelentette: „Jeruzsálem a mi városunk”.

Ennek ellenére a Walla! riportja szerint pozitívan fogadta a nyitási lehetőségeket Izrael felé, azerbajdzsáni tisztviselők pedig arról tájékoztatták az izraeli vezetést, hogy a török elnök csak korábbi támogatói hatására alkalmazta az Izrael-ellenes retorikát.

Múlt héten az azeri külügyminiszter, Jeyhun Bayramov Gabi Askenázi izraeli külügyminiszterrel tárgyalt telefonon, és elmondta: Azerbajdzsánnak érdeke, hogy a szövetségesei jó viszonyt tartsanak fenn egymással.

Hivatalosan egyik fél sem erősítette meg a telefonbeszélgetést, és előfordulhat, hogy Netanjahu és Erdogan egyaránt Biden hivatalba lépésére vár. A leendő demokrata elnöknek is érdeke, hogy két erős közel-keleti szövetségese jobb viszonyt ápoljon egymással. Ráadásul, Izrael szoros kapcsolatban áll Görögországgal és Ciprussal a földgázkitermelés miatt, ami akadályt jelenthet a Törökországgal való kapcsolat rendezésében. A The Jerusalem Post emiatt valószínűtlennek tartja, hogy Izrael felrúgná ezt a szövetséget Erdogan kedvéért.

„Békekötéssel” szigetelné el Törökország Izraelt

Ugyan propagandacikkek jelentek meg arról, hogy Törökország is rendezné kapcsolatait Izraellel, azonban Ankara továbbra sem kért bocsánatot korábbi durva kijelentéseiért.