Narratívák harca Amerikában

Miközben perek tucatjait indította a Trump-kampánystáb, addig a New York Times egy belbiztonsági tisztviselőre hivatkozva azt állítja, hogy a „2020-as választás volt Amerika történetének legbiztonságosabb választása.” Közben amerikai hírtelevíziók számításai szerint Joe Biden megnyerte a november 3-i voksolást Arizonában.

Az Egyesült Államokban két, egymással teljesen ellentétes narratíva feszül egymásnak a választásokkal kapcsolatban. Egyrészt az amerikai média jelentős része és a demokraták elutasítják, hogy bármiféle csalás történt volna, míg a republikánus vezetés és a média kisebbségi konzervatív ága a választást körülvevő furcsaságról és esetleges csalásokról beszél.

A New York Times megjelentetett egy cikket, amelyben idéz egy neve elhallgatását kérő belbiztonsági tisztviselőt, aki szerint

„a november eleji volt az Egyesült Államok történetének legbiztonságosabb választása, és semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy akár csak egyetlen választási rendszer meghibásodott vagy illetéktelenek fértek hozzá.”

Ezzel szemben Michiganben a helyi republikánusok vezetése beszámolt róla, hogy

egy körzetben egy technikai hiba miatt 6000 szavazatot Bidennek adtak Trump helyett, amit később ki kellett javítani, így a végeredményt végül nem befolyásolta a hiba.

A New York Times azt írja, hogy a tárca kiber- és infrastruktúra-biztonsági ügynöksége által csütörtökön kiadott közlemény ellentmond annak, amit Donald Trump elnök állított a voksolás óta többször is, miszerint a választáson óriási visszaélések történtek, szavazatokat vettek el tőle, és ha az illegálisan leadott voksokat nem számítják be, akkor ő nyeri a választást. Trump kampánystábja jelenleg több perben igyekszik bizonyítani az elnök állításait.

Csütörtökön, nem sokkal a DHS közleményének közzététele előtt, az elnök a Twitteren azt állította, hogy egy szavazógép országszerte 2,7 millió olyan szavazatot semmisített meg, amelyet őrá adtak le.

Erre egyelőre nincs bizonyíték, de a szavazógépekkel kapcsolatban a demokraták is kifejezték az aggodalmukat az elmúlt években. 2018-ban a georgiai kormányzóválasztáson pont a szavazógépekre hivatkozva indítottak a demokraták csalást feltételező pereket, miután egy igen szoros versenyben a republikánus jelölt győzött.

Georgiában kézzel számolják újra a szavazatokat

November 20-ra ígérnek végeredményt.

Az amerikai televíziós csatornák közben közzétették számításaikat, amelyek alapján Joe Biden nyert Arizonában, és ezzel övé a 11 elektori szavazat, így az összesítések alapján a demokrata politikus már 290 elektori támogatóval rendelkezik. A választási győzelemhez minimum 270 elektor szavazatára van szükség. Ebben a szövetségi államban egyébként 1996 óta nem nyertek a demokraták, és most is csak 11400 szavazattal előzték meg a republikánusokat.

Georgiában Biden nyert, de újraszámolják a szavazatokat, Észak-Karolinában Trump áll győzelemre, de csökken az előnye.

A világ jelentős része közben már a Biden-elnökségre készül, néhány nap lemaradással a kínai kommunista vezetés is gratulált a demokratáknak.

Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő a sajtótájékoztatóján azt mondta:

Kína „tiszteletben tartja az amerikai nép választását. Gratulálunk Joe Bidennek és Kamala Harrisnek”. Hozzátette, hogy a választás végeredményét az amerikai törvények és eljárási rend szerint állapítják meg.

Vang hétfőn még óvatosan reagált a demokrata párti politikus győzelméről szóló hírekre, és csak annyit közölt: tudomásul vették, hogy Joe Biden győzelmet hirdetett. Arra, hogy miért nem reagáltak Biden sikerére korábban, a szóvivő azt válaszolta, hogy a nemzetközi szokásnak megfelelően jártak el.

Mexikó, valamint Brazília kijelentette, hogy addig nem gratulálnak a választás győztesének, amíg az egyes szövetségi államok nem jelentik be a hivatalos eredményt.

Megfordíthatja-e a bíróság az amerikai elnökválasztás eredményét?

Donald Trump addig nem fogja elfogadni az eredményt, amíg a bíróság ki nem vizsgálja a feltételezett csalásokat. Hajdú Tímea összefoglalója.