Amerika választott, csak még nem tudjuk, kit

A Neokohn szerkesztője

 

A szavazás estéjén úgy tűnt Donald Trump megismétli a négy évvel ezelőtti meglepetést, azonban hajnalban több államban felfüggesztették a szavazatszámlálást és lehetséges, hogy a levélszavazatok megfordítják a versenyt.

Egy átlagos választási évben ilyen magas feldolgozottsági arány mellett, már győztest hirdettek volna, idén azonban a levélszavazatoknak köszönhetően a legfontosabb államokban még várni kell az eredményre. Ez pedig olyan bizonytalanságba löki az Egyesült Államokat, amilyenre még nem volt példa modern amerikai választások történetében.

Bár 2016-ban is későn érkeztek az eredmények, de a választás éjszakáján már biztosan lehetett tudni, hogy Trump nyert. 2000-ben pedig egy államon múlt a győzelem, de végül az a George W. Bush nyert, akit már a választás estéjén győztesnek kiáltottak ki.

Ahogy haladt előre az este, a televíziós választási műsorokban hasonló pánikolás kezdődött, mint 2016-ban. Azonban éjfél után váratlanul megálltak a számlálók, megfagytak a százalékok. Biden elköszönt, a műsorvezetők aludni tértek és a számolás befejezését másnapra halasztották. Így a keleti félteke világa arra ébredt, hogy a szavazásnak ugyan vége, de senki nem tudja, kit választottak meg az amerikaiak.

A szlovén kormányfő gratulált elsőként Trump győzelméhez

Janez Jansa számára meglehetősen egyértelmű, hogy az amerikai nép újabb négy évnyi bizalmat szavazott Donald Trump elnöknek és Mike Pence alelnöknek.

Jelenleg Trump elegendő billegő államban vezet ahhoz, hogy újraválasszák. A demokrata elemezők azonban arra számítanak, és ezt visszhangozza a CNN és a New York Times is, hogy

a beérkezett levélszavazatok megfordíthatják a jelenleg Trumpnak kedvező eredményeket.

Nate Cohn a Times elemzője azt írta, hogy a levélszavazatok 78%-ban Bidenéi.

Amennyiben valóban átfordulnak a rozsdaövezet billegő államai és Biden átlépi a 270 elektort akkor lehet rá számítani, hogy a republikánusok újraszámolásokat fognak kérni és perre viszik az eredményt. Ha viszont Trump mégis megtartja az előnyét a billegő államokban, akkor pedig várhatóan a demokraták fognak bíróságra vonulni.

A választás főszereplője akkor is Trump lesz, ha végül Bident hozzák ki győztesnek.

A legtöbben ugyanis Trump miatt mentek el szavazni, ki azért, mert gyűlöli, ki azért, mert támogatja. Az elnök nem hasalt el, ahogy sokan várták, és az már egyértelmű, hogy az utolsó hetek felé billentették a mérleget, hiszen azok, akik a szavazás napján adták le a voksukat azok túlnyomóan rá szavaztak a fontos államokban.

A választást követő hajnalon az elnök kijelentette, hogy szerinte csalás történt és, hogy győztek. Trump láthatóan frusztrált volt amiatt, hogy a magas feldolgozottság ellenére több államban nem hirdetik ki a győzelmét. Észak-Karolinában például már 95%-os a feldolgozottság, de az állam törvényei szerint egészen november 12-éig elfogadnak olyan szavazólapot, amit a borítékon szereplő dátum szerint november 3-án adtak föl. Hasonló szabályok érvényesek Nevadára is, ahol azonban Biden vezet.

Van-e még bármi esélye Trump újraválasztásának?

A demokraták szerint az amerikai szavazóknak nem kell szeretniük Bident: elég, ha annyira utálják Trumpot, hogy hajlandóak ellene szavazni. Hajdú Tímea elemzése.

A szoros eredmény felülírta a Biden elsöprő győzelmét hirdető felméréseket, így

már bizonyos, hogy a közvéleménykutatások újra tévedtek.

Egy vesztese tehát biztosan van a választásoknak, ez pedig a választási előrejelzéssel foglalkozó szektor. Például Wisconsinban Bidennek 10 pontos előnyt mért a FiveThirthyEight nevű oldal,miközben nagyon úgy tűnik, hogy mindössze 1%-on vagy akár kevesebben múlhat az eredmény. Az ennyire szoros versenyek esetén

Trump találhat magának harmadik párti bűnbakot, hiszen a Libertárius Párt több tízezer szavazatot vitt el tőle olyan államokban, ahol várhatóan néhány ezer ember dönthet a végeredményről.

Egy bizonyos: beteljesült a legrosszabb forgatókönyv és nem sikerült kikiáltani a győztest a szavazás éjszakáján. A levélszavazatok végül pont olyan problémának bizonyultak amitől mindkét oldal, de különösen a republikánusok tartottak. A legtöbb helyen már bejelentették, hogy nem is kora reggel, hanem csak késő délelőtt folytatják a számolást.

Ha Trump végül veszít, a republikánusok akkor is sikeresen zárták a választást, hiszen az utolsó információk szerint sikerülhet megtartaniuk a Szenátusban a többséget, növelték a kormányzóik számát, sőt még a helyi állami kormányzatok sem kékültek be annyira, mint amit az előrejelzések mutattak. Egy republikánus szenátus erősen korlátozná egy Biden adminisztráció mozgásterét (bár figyelembe kell venni, hogy Obama legfontosabb döntéseinek többségét a Kongresszust kikerülő elnöki rendeletek segítségével hozta meg.)

Az amerikaiak már a választások előtt féltek attól, hogy mi lesz, ha eredmény nélkül zárul a választás. Most sem Amerika, sem a világ nem tud mást tenni, mint figyelni és várakozni.

Mi történik, ha döntetlenül zárul az amerikai választás?

Az amerikai alkotmány miatt egy ilyen helyzet még akkor is Trump győzelmét jelentheti, ha mind a két ház a demokraták kezében van. Hajdú Tímea elemzése.