Janus-arcú antiszemitizmustól a peches egzisztenciákig — Heti Grün

Janus-arcú antiszemitizmus, afrikai iszlamisták, Rákosi-féle zsidó klikk, alábecsült cionizmus, law és order, személyes fenyegetések, peches egzisztenciák. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Megyeri A. Jonatán az ellenzéki képviselőjelölt, Bíró László és Raffay Ernő történész kitüntetése kapcsán rámutatott, hogy mindegy, milyen irányból jön az antiszemitizmus, az ellene vívott harc csak akkor hiteles, ha minden esetben elítéljük a gyűlöletkeltést és nem csak akkor, ha a másik oldalról jön.

Hajdú Tímea arra figyelt fel, hogy Afrikában éledt újra az Iszlám Állam. A Száhel-övezet országai radikális csoportok melegágyaivá váltak, ahol az Iszlám Állam és az al-Kaida helyi szervezetei nem csak a helyi erőkkel, hanem egymással is háborúznak.

Pelle János ezen a héten Nagy Imre, az 1956-os forradalom később kivégzett miniszterelnöke romániai száműzetésében írt snagovi jegyzeteiből idézett fel néhány vitatható gondolatot a „Rákosi-féle zsidó klikk”-ről.

Cseh Viktor megemlékezett az első cionista kongresszus évfordulójáról, melyet 1897. augusztus 29–31. között tartottak Bázelben. Akkoriban kifejezetten csekély súlyt tulajdonítottak az utólag történelmi jelentőségűként elkönyvelt eseménynek, mely a cionizmust hivatalosan is felvezette a világpolitika porondjára.

Tóth András elemzésében nem zárja ki, hogy Trump újabb, a korábbinál akár jóval nagyobb és biztosabb győzelmet arathat a novemberi elnökválasztáson a law and order jelszavával, mivel a kiégett üzletek, a kirabolt boltok pont azt a középosztályt teszik tönkre, amelyet Biden képviselni akar.

Wallenstein Róbert arról számolt be, hogy jogi bizonytalanság és személyes fenyegetések után a napokban egyezség született Barta Tamás életéről szóló dokumentumfilmről, így végre nemzetközi vetítésekre is eljuthat Hajdú Eszter alkotása.

Seres Attila az elmúlt hetekben a széles nyilvánosság szeme láttára eldurvult Mazsihisz belháború hátterének azt az aspektusát próbálta tényszerű megvilágításba helyezni, hogy a Síp utca világi vezetősége az elmúlt hét évben valamilyen rejtélyes oknál fogva mágnesként vonzza a peches egzisztenciákat.

Előző összefoglalónk itt olvasható:

Covid-vallástól a pesti kultúr-kavalkádig — Heti Grün

Covid-vallás, amerikai Schindler, augusztusi pogrom, ideológiai dogmák, mozgalmas uborkaszezon, korai öröm, nagykorúvá érett pesti kultúr-kavalkád.