Covid-vallástól a pesti kultúr-kavalkádig — Heti Grün

Covid-vallás, amerikai Schindler, augusztusi pogrom, ideológiai dogmák, mozgalmas uborkaszezon, korai öröm, nagykorúvá érett pesti kultúr-kavalkád. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Kárpáti Ivánnak nincs túl jó véleménye a szájat és orrot eltakaró maszk kötelező viseléséről, szerinte az immár egy „covid-vallás” jelképévé vált. Úgy véli, hogy a 21. század embere 100 százalék garanciát, védelmet vár, nem tűri a kontrollálhatatlan kockázatot, de mindhiába.

Nagy Gabriella a zsidó állam mozgalmas „uborkaszezonjáról” küldött hangulatos pillanatfelvételt, melyben megállapította, hogy idén nyáron az izraeliek legendás konfliktus túlélőképessége kiegészült a koronavírussal való együttélés képességével.

Hajdú Tímea az amerikai „Schindler” történetét elevenítette fel, aki nyolcvan évvel ezelőtt kezdte meg Franciaországban mentő tevékenységét, amiért első amerikaiként kapott Világ Igaza kitüntetést. Varian Fry 1940 augusztusától 13 hónap leforgása alatt közel 2000 embernek segített elmenekülni a kontinensre érkező borzalmak elől.

Cseh Viktor a Prónay-különítmény 1919. augusztusi pogromjára emlékeztetett, amikor egy pénteki napon a hírhedt Prónay-különítmény mintegy 35 tisztje vonult be Soltról Dunaföldvárra, ahol vérbíróságot állították fel, pénzt zsaroltak ki a helyi zsidóktól, és több embert kivégeztek.

Pelle János az 1946. május 21-én délelőtt lezajlott, három halálos áldozattal járó vérvádas kunmadarasi pogrom utóéletét idézte fel, mely alaposan „feladta a leckét” a rendőrséget és az igazságszolgáltatást irányító Magyar Kommunista Pártnak. Abban, hogy a tragikus események miatt elrendelt nyomozás téves irányba fordult, nagy szerepet játszottak az ideológiai dogmák, melyekkel nemcsak a politikusok, de a rendőrök is kezdettől fogva meg akarták magyarázni az eseményeket.

Beszámoltunk a Holokauszt Emlékközpont beszélgetéséről, melyet második bécsi döntés 80. évfordulója alkalmából rendeztek. Az észak-erdélyi magyar zsidók 1940-ben boldogan fogadták a visszacsatolást, négy év múlva azonban ez lett a vesztük.

Wallenstein Róbert a nagykorúvá érett pesti kultúr-kavalkád alkalmából az immár 18. alkalommal megrendezésre kerülő Spinoza Zsidó Fesztivál premierjeiről, missziójáról és a koronavírus miatti bizonytalanságáról beszélgetett Sándor Anna főszervezővel.

Előző összefoglalónk itt olvasható:

A Mazsihisz keresztapjától Salamon tőkéjéig — Heti Grün

A Mazsihisz keresztapja, szerencsi szerencsétlenség, kultúrtörténeti emlékfilm, feltámad az NDK, provokatív Népügyészség, értetlen értelmiség, Salamon tőkéje.