Bolton: Izraelnek lépnie kell saját nemzetbiztonsága érdekében

Nem boldog a közelgő amerikai elnökválasztás miatt, Izrael viszont Donald Trump korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója szerint optimális helyzetben van saját jövőjét illetően.

John Bolton a minap egy izraeli rádiónak adott hosszabb interjút, amelynek legfontosabb részeiből a The Jerusalem Post is idézett. A tavaly meglehetősen vitatható körülmények között lemondott Bolton határozottan kiállt a zsidó állam érdekei mellett.

„A következő hónapok ideálisnak tűnnek arra, hogy Izrael lépéseket tegyen a saját nemzetbiztonsága érdekében” —

fogalmazott az elnök volt nemzetbiztonsági főtanácsadója, aki szerint mindez elsősorban a közelgő amerikai elnökválasztással van összefüggésben. Úgy vélte, hogy amennyiben Trumpot újraválasztják, a Közel-Keleten jelentős változásra kell felkészülni.

A külpolitikában keményvonalas Bolton és korábbi főnöke között a viszony tavaly év végén olyannyira elmérgesedett, hogy az egykori tanácsadó bizalmas információkkal is teli memoárjának megjelentetése ellen maga a Fehér Ház is tiltakozott, sőt be is kívánta tiltani a könyvet.

Ezzel együtt az izraeli interjúban Bolton inkább Trump — általánosságban vett — Izrael-párti nézeteivel összhangban nyilatkozott. Ugyancsak jóváhagyólagosan beszélt a zsidó állam szuverenitásának és önvédelmi intézkedéseinek kérdéseiről.

A Fehér Ház betiltja John Bolton hamarosan megjelenő könyvét

Bolton még decemberben benyújtotta a kéziratot a Nemzetbiztonsági Tanácshoz „rutinellenőrzésre”, ahol arra jutottak, hogy nemzetbiztonsági érdekeket sért.

Itt a riporter elsősorban az iráni nukleáris támaszpontok és kísérleti laboratóriumok elleni közelmúltbeli, vitatott eredetű bombatámadásokra kérdezett rá. Bolton szerint bárki állhatott is a támadások mögött, maximálisan egyetért a szándékaikkal.

„Fontos, hogy ez megtörtént, az eset megmutatta az ajatollahnak, hogy vannak olyanok, akik még Irán legtitkosabb helyeire is be tudnak hatolni”

— fogalmazott Bolton azzal kapcsolatban, amit a Neokohn is megírt: csak az elmúlt 10 napban két rejtélyes eredetű támadás is érte az iráni objektumokat.

A felvetésre, hogy ezek az események vajon mennyi időre képesek visszavetni Irán feltételezett urándúsító, atomfegyverre készülő haditerveit, a szakértő nem tudott pontos választ adni. Többen úgy vélik, hogy Izrael állhat annak a robbanásnak a hátterében, amely súlyosan megrongálta az egyik urándúsító centrifugák gyártására szolgáló üzemet. Mint ismert: az izraeli kormány rendkívüli veszélyként értékeli, hogy az iszlám köztársaság, amelynek vezetői rendszeresen a zsidó állam elpusztítását vizionálják, atomfegyverhez juthat hozzá.

Izraeli sajtóhírek szerint a robbanásban megsemmisült az a laboratórium, ahol iráni tudósok nagyobb sebességű centrifugák fejlesztésén dolgoztak. Az incidens állítólag évekre visszavetette az iráni atomprogramot.

Újabb titokzatos detonáció Iránban: most egy erőmű robbant fel

Ez alkalommal az iszfaháni erőműben történt detonáció, amely egyébként nincs messze a natanzi nukleáris létesítménytől.

Bolton szerint vélhetően a földalatti centrifugalétesítmények akkora kárt nem tudtak szenvedni, hogy a zsidó állam és szövetségesei hosszú távon fellélegezhessenek. Ezért is fontos, hogy az izraeliek kellőképpen proaktívak legyenek, mondta, hiszen mostanában nem tudják Amerikát a korábbihoz hasonló mellszélességgel maguk mögött tudni.

Bolton szerint ennek prózai okai vannak: a közelgő amerikai elnökválasztás teljes mértékben elvonta Trump figyelmét a térségtől. „Sokkal jobban érdekli őt az amerikai belpolitikai helyzet” — fogalmazott. „Azok, akik aggódnak régióért, azt kell majd figyelniük, hogy mi lesz vele a következő ciklusban” — tette hozzá.

A riporter Bolton könyvéról is faggatta alanyát. Emlékezetes, hogy Trump néhány hete azt állította: Bolton „titkosított információkat vitt magával és az elnökség idején publikálta ezeket”, s hozzátette, hogy ezzel szerinte a volt nemzetbiztonsági tanácsadó bűncselekményt követett el és „börtönbe kellene vonulnia ezért”.

A kötet egyik legemlékezetesebb részlete Jared Kushnerre vonatkozott. Ő Trump lányának férje, és az egyik fő közel-keleti tárgyalási megbízottja, fő bizalmasa. Bolton a könyvben nehezményezi, ahogy a fiatal tanácsadó Iránnal kapcsolatban több külföldi állam vezetőjének megkeresését kezelte.

A könyv szerint Kushner szabályosan eltiltotta Benjamin Netanjahut attól, hogy telefonon egyeztessen Trumppal — Bolton szerint az ilyen akciók komoly diplomáciai és stratégiai hibák voltak. 

A volt biztonságpolitikai kormánytanácsadót természetesen megkérdezték a novemberi választásokról is. A volt főnökéről más lapoknak is kritikusan nyilatkozó Bolton azt felelte: számára ez „nem lesz egy boldog választás”. Hozzátette: nem fogja támogatni sem a demokrata Joe Bident, sem pedig volt főnökét.

Washingtonban és Jeruzsálemben is cáfolják John Bolton új könyvének állításait

Az amerikai külügyminiszter szerint Bolton „hazugságokat terjeszt, és egyszerre szomorú és veszélyes is, hogy mostanra áruló lett belőle.”