Washingtonban és Jeruzsálemben is cáfolják John Bolton új könyvének állításait

Az izraeli miniszterelnöki hivatal szerint nem igaz, hogy Benjamin Netanjahu szkeptikus lett volna Trump vejével kapcsolatban. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közölte: Bolton hazugságokat terjeszt, és egyszerre szomorú és veszélyes is, hogy mostanra áruló lett belőle.

A CNN és a The Wall Street Journal szerint megjelenés előtt álló új könyvében John Bolton, az Egyesült Államok volt nemzetbiztonsági tanácsadója azt állítja, Netanjahu anno kételyeinek adott hangot amiatt, hogy az amerikai közel-keleti béketervvel foglalkozó csapat élére Donald Trump veje, Jared Kushner került – írja az Új Kelet online.

A beszélgetésre azt megelőzően került sor, hogy Bolton csatlakozott a Fehér Házhoz. Bár Netanjahu állítólag szkeptikus volt, hogy miért pont Kushner aratna sikert ott, ahol az olyanok, mint például Henry Kissinger kudarcot vallottak, nyilvánosan ennek nem adott hangot.

Kushner kulcsszerepet játszott a Fehér Ház béketervének kidolgozásában. A terv politikai részét január végén mutatták be a Fehér Házban.

A jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal csütörtökön kijelentette, hogy Netanjahu „teljes mértékben hisz Jared Kushner képességeiben és eltökéltségében, és elutasít minden ennek ellentmondó kijelentést. Kushner nagyban hozzájárult a közel-keleti béke előmozdításához.”

Állítólag Trump kínai segítséget kért az újraválasztásához

Újabb részletek kerültek napvilágra John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadó megjelenés előtt álló emlékirataiból.

A nyilatkozat Kushner javára írja a Fehér Ház béketervének megfogalmazását, hozzájárulását Trump döntéseihez – az Egyesült Államok nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése és Izrael szuverenitásának elismerése a Golán-fennsík felett –, és javította Izrael kapcsolatát az arab világgal.

Mike Pompeo közölte: Bolton hazugságokat terjeszt, és egyszerre szomorú és veszélyes is, hogy mostanra áruló lett belőle.

Az amerikai külügyminiszter szerint a volt főtanácsadó meghurcolja Amerikát, és megsérti azt a „szent bizalmat, amely a néppel köti össze”. Közleményében Pompeo ugyan nem cáfolja konkrétan azt a Bolton könyvében megjelenő állítást, miszerint ő maga mondta 2018-ban Boltonnak, hogy Donald Trump elnök „csupa marhaságot beszél”, de azt írja, hogy a volt főtanácsadó „számos hazugságot terjeszt, jól becsomagolt féligazságoktól kezdve egészen a nyílt valótlanságokig”.

„Barátaink a világban jól tudják, hogy Trump elnök Amerikája jobbá teszi a világot” – írja rövid közleményében Pompeo, amelyből az is kiderül, hogy ő maga még nem olvasta Bolton A szoba, ahol történt című memoárját. „Én is ott voltam, abban a szobában” – utal a könyv címére közleményében az amerikai külügyminiszter.

Bolton, akit Trump 2019 szeptemberében, 17 hónap után menesztett, mert heves vitáik voltak számos külpolitikai kérdésben, lesújtó fehér házi kulisszatitkokat oszt meg a könyvben,

amely a legújabb terv szerint június 23-án jelenik meg. Tájékozatlannak és alkalmatlannak írja le Trumpot, Pompeóról pedig azt állítja, hogy bár nyilvánosan rendíthetetlenül kiáll Trump mellett, a háta mögött élesen bírálja.

Bolton: Trump alkalmatlan elnöknek

John Bolton says Trump ‘not fit for office’ l GMA

President Donald Trump’s former National Security Advisor told ABC News’ Martha Raddatz the president doesn’t have „the competence to carry out the job.”LEAR…

A memoár egyik legnagyobb vihart kavart állítása az, hogy Trump állítólag arra kérte kínai hivatali partnerét, Hszi Csin-pinget egy zárt ajtók mögötti tárgyaláson 2019 júniusában, hogy segítsen neki újraválasztatásában: az amerikai farmerek megnyeréséhez Kína vásároljon az Egyesült Államoktól mezőgazdasági termékeket.

Beszámol egy olyan esetről is, amikor állítólag az elnök arra biztatta Hszi Csin-pinget, hogy folytassa az internálótáborok (a szerző szóhasználatában koncentrációs táborok) építtetését a Kínában kisebbségben élő muzulmánok, így például az ujgurok számára, mert „ez a helyes”.

Ennek a történetnek a nyilvánosságra kerülése a sajtóban egy napra esett azzal, hogy Trump aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a külügyminisztérium szankcionálja azokat a kínai tisztségviselőket, akik visszaéléseket követnek el az ujgurok ellen.

A The New York Times januárban már megjelentetett részleteket az emlékiratokból. Ezek szerint például az elnök személyesen mondta Boltonnak, hogy addig nem folyósítják Ukrajnának a kongresszus által megszavazott katonai segélyt, amíg Kijev nem indít vizsgálatot a demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden egykori alelnök és a fia, Hunter Biden korrupciógyanús ukrajnai üzleti ügyeiben. Trump tagadja, hogy ilyen történt volna.

Az igazságügyi minisztérium kedden beperelte Boltont, hogy késleltesse a kötet megjelenését, amíg a nemzetbiztonsági tanács be nem fejezi a kézirat titokügyi ellenőrzését,

mert az – a tárca álláspontja szerint – eredeti formájában „kárt okozna az Egyesült Államok nemzetbiztonságának”. A minisztérium szerdán sürgősségi kérelemmel egészítette ki a keresetet a washingtoni szövetségi bíróságon, és már pénteken tárgyalást szeretne. Azzal is vádolja a kormány a volt tanácsadót, hogy információinak nyilvánosságra hozatalával megsérti a kormánnyal 2018-ban megkötött titoktartási megállapodását.

Bolton csütörtökön arra kérte a washingtoni szövetségi bíróságot, hogy utasítsa el az igazságügyi minisztérium keresetét, mert megalapozatlannak tartja. Ügyvédei szerint a memoár megjelenésének akadályoztatása sajnálatos ürügyként szolgál arra, hogy elfedjék azokat a határozott politikai erőfeszítéseket, amelyekkel el akarják fojtani Bolton szólásszabadsághoz fűződő jogát.

A Fehér Ház betiltja John Bolton hamarosan megjelenő könyvét

Bolton még decemberben benyújtotta a kéziratot a Nemzetbiztonsági Tanácshoz „rutinellenőrzésre”, ahol arra jutottak, hogy nemzetbiztonsági érdekeket sért.