Lemondott John Bolton, Trump nemzetbiztonsági tanácsadója

Donald Trump elnök kérésére kedden lemondott John Bolton, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója — jelentette a Fox televízió és több más amerikai médium az MTI szerint.

Trump Twitteren közölte döntését a New York Times szerint:

„Közöltem John Boltonnal múlt este, hogy nincs többé szükségem a szolgálataira a Fehér Háznál. Erősen eltért a véleményem sok tanácsával kapcsolatban, mint másoknak is a kormányban, és ezért megkértem, hogy mondjon le. Ezt megtette ma reggel. Megköszönöm Johnnak munkáját. Jövő héten nevezek ki új nemzetbiztonsági tanácsadót”.

Az elnök mikroblog-bejegyzése után Bolton is közzétett egy Twitter-bejegyzést, amelyben szó szerint azt írta: „tegnap éjjel felajánlottam a lemondásomat az elnöknek, mire Trump elnök azt mondta, térjünk vissza rá holnap”.

A bejelentésre azt követően került sor, hogy amerikai sajtóhírek szerint Bolton kifejezetten ellenezte az Egyesült Államok és az afganisztáni tálibok között tervezett béketárgyalásokat Camp Davidben.

Az amerikai sajtó egyébként korábban is többször említést tett arról, hogy a nemzetbiztonsági tanácsadó már nem élvezi az elnök teljes bizalmát. Nagy feltűnést keltett például, hogy amikor az idén, június végén, Donald Trump az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demarkációs vonalnál találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, Bolton nem volt jelen. Amerikai elemzők tudni vélik azt is, hogy Trump és Bolton között lényeges nézetkülönbségek voltak az Észak-Koreával, Iránnal és Afganisztánnal kapcsolatos politika megítélésében. A The New York Times szerint a feszültség közöttük különösen az elmúlt hónapokban éleződött ki, miután Trump júniusban az utolsó pillanatban visszavont egy korábbi döntést az Irán elleni csapásmérésről.

A Fehér Ház kedden a kora délutáni órákban sajtótájékoztatót tart Mike Pompeo külügyminiszter és John Bolton részvételével.

A Boltonról írt korábbi portrénkat itt olvashatják.

Az utolsó neokon? John Bolton, Trump héja tanácsadója

John Bolton a keménykezű külpolitikát támogatja, amelyben szükség esetén benne van a háború lehetősége is. Hajdú Tímea portréja.