Unortodox karantén – Heti Grün

Fenntartható karantén, kérdéses jegybank, askenáz eminenciás, tudnivaló annektálás, kollektív áldozati tudat, haszid rendezőnő, tanulságos idősotthon, prágai ricingyanú, iszlamista moderátor. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Előre a fenntartható karanténért! Seres László úgy véli, hogy a magyar művész- és értelmiségi világ színe-java által is aláírt Ne térjünk vissza a „normálishoz”! nemzetközi felhívás azt igazolja, hogy a jónevű aláírókat még véletlenül sem érdekli a globális egzisztenciális veszélyhelyzet, sőt konkrétan pont leszarják a világ nyomorultjait, csak hogy deklaratíve megcsillogtathassák, milyen erényes emberek is ők. Valójában emberek milliárdjait taszítunk (újra) a szegénységbe, ha engedünk a látszólag jóhiszemű, ökobarát, valójában mélyen szabadságellenes lózungoknak.

Provokatív írásában szabadpiaci szerzőnk, Gyenge Dániel azon töpreng, hogy milyen lenne a helyes válságkezelő politika, és megkérdőjelezi, szükség van-e egyáltalán állam által létrehozott központi jegybankra.

Nagy Gabriella bemutatja Gabi Askenazit, az új izraeli külügyminisztert, akinek meggyőződése, hogy a béketervet Washingtonnal egyetértésben, ugyanakkor Izrael stratégiai szempontjait szem előtt tartva kell végrehajtani. 

Megyeri A. Jonatán összefoglalta, hogy mit kell tudni az izraeli szuverenitás kiterjesztéséről Júdea-Szamáriára, mely Izrael biztonsága szempontjából igen fontos terület, ahol az elmúlt évtizedekben számos izraeli település nőtt ki a földből.

Pelle János a Fauda című izraeli sorozat tükrében elemzi azt a sehol máshol nem megfigyelhető politikai és vallási indíttatású „kollektív áldozati tudatot”, ami a zsidókkal együtt élő arabokban kifejlődött és megszilárdult az együttélés hosszú évtizedei során.

Hajdú Tímea nincs különösebben elragadtatva a Netflix sikersorozatától, az Unortodoxtól, és a kényes téma árnyalása érdekében bemutatja Rama Burshtein haszid rendezőnő munkásságát is, aki saját ultraortodox világára nyit ablakot a filmjeivel.

Még nincs vége a veszélynek – veszteségekről, tanulságokról beszélt Szirmai Viktor, az Olajág idősotthonok főigazgatója Wallenstein Róbertnek.

Eperjesi Ildikó utánajárt a nemrég felröppent, hátborzongató hírnek, hogy egy állítólagos orosz FSZB-ügynök ricinnel akarta eltenni láb alól a prágai főpolgármestert, és két kerületi polgármestert. Hongkongból sincsenek túl jó hírei, ahol egy új kínai tövényt hoztak az ellenzék elfojtására, mellyel a hegemóniáját féltő kommunista hatalom hatalmas rombolást hajthat végre az egykori brit koronagyarmaton.

Csere Ivett észrevette, hogy a Muszlim Testvériség szimpatizánsa, egy jemeni aktivista is tagja lett annak a testületnek, ami a jövőben dönthet arról, hogy mi marad a Facebookon és mi nem.

Megemlékeztünk egy zsidó szabadságharcosról, aki még Hitlerrel is lepaktált volna Izraelért. Avraham Stern aktív részvételt ígért a háborúban Németország oldalán, cserébe olyan európai zsidó férfiakat képeztek volna német segítséggel, akik azután a britek ellen harcolhattak volna Palesztinában.

Előző összefoglalónk itt olvasható:

A ruszofóbok már a spájzban vannak – Heti Grün

Kormánykritikus rémhírterjesztés, felelős Horthy, ruszofób költészet, elengedett nyilas.