Franciaországban is nőtt az antiszemitizmus a járvány alatt

A francia zsidóság beszámolói szerint rengeteg összeesküvéselmélet terjed az interneten, de ezzel párhuzamosan a zsidó szolidaritás is erősödött. 

Franciaország hétfőn kezdte meg a szigorú járványügyi intézkedések feloldását. Az országban 26 ezren haltak meg az új koronavírus miatt és 140 ezer ember kapta el a fertőzést. A zsidó közösség is készül az élet részleges újraindítására, de aggódnak a járvány alatt megnövekedett antiszemitizmus miatt- számolt be a The Jerusalem Post. 

„Mikor elkezdődött a járvány, létrehoztunk egy válságkezelő akciócsoportot, hogy segítse a közösséget, biztosítunk pszichológusokat, ellátjuk a betegeket és a rossz gazdasági helyzetben levő családokat” – mondta Robert Ejnes, a Conseil Représentatif des Institutions Juives de France (CRIF) vezetője.

A CRIF-en kívül több nagyobb franciaországi zsidó intézmény is részt vesz a segítségnyújtásban, kezdve az ortodox szervezetektől a cionista csoportokig.

Közel félmillió zsidó él a 67 millió lakost számláló Franciaországban. Mivel a statisztikák érthető okokból nem tüntetik fel a vallási hovatartozást, ezért nem tudni, hogy hány zsidó halt meg a fertőzésben. Egyesek több száz áldozattal számolnak, de vannak olyan szakértők, akik szerint 2000 főt is elérheti a halottak száma.

A strasbourgi zsidó közösség 70%-a megfertőződhetett

A strasbourgi főrabbi szerint a közösségének jelentős része elkaphatta a koronavírust.

Ejnes elmondta, hogy a járvány alatt megnövekedett az antiszemita diskurzus az interneten.

„Nagyon sok összeesküvés-elméletet lehet olvasni az interneten, különösen a közösségi médiában” – mondta a vezető.

A közösségnek komoly problémái voltak a Zoom videochat szolgáltatással, ahol rendszeresen előfordult, hogy feltörték a beszélgetést.

Jelenleg a franciaországi zsidó közösségek azon dolgoznak, hogy újra helyreálljon a közösségi élet, biztonságban újranyithassák a zsinagógákat és az iskolákat.

„Nagyon aggódunk a gazdasági válság miatt, ami a járványt fogja követni. Arra számítunk, hogy nagyon sok embernek lesz szüksége a zsidó intézmények segítségére” – mondta Robert Ejnes.

A járvány kitörése óta Európában és Egyesült Államokban is megerősödtek az antiszemita hangok, annyira, hogy nemrég még az ENSZ-főtitkár is felszólalt a jelenség ellen. A világ szinte összes országában – a kínaiak és az amerikaiak mellett – sokan a zsidókat vizionálják a járvány okozóiként.

Ez a helyzet például Németországban is, ahol szintén egyre több antiszemita összeesküvés-elmélet kering a világjárvány kapcsán. Az antiszemita körökben terjesztett egyik képen például sztereotípiákkal ábrázolt zsidó figura csempészik koronavírust egy trójai falóba. A kísérőszöveg szerint az elkövető nem másokat jelképez, mint „ravasz zsidó ortodox szabadkőműves szektát — azaz a cionistákat”.

Német szélsőségesek Sorost sejtik a koronavírus mögött

Antiszemita gyűlölethullámra figyelmeztetett a koronavírus árnyékában egy elismert berlini pszichológus.