Német szélsőségesek Sorost sejtik a koronavírus mögött

A nyugat-európai államban egyre több antiszemita összeesküvés-elmélet kering a világjárvány kapcsán.

Antiszemita gyűlölethullámra figyelmeztetett a koronavírus árnyékában egy elismert berlini pszichológus, aki szélsőséges csoportok magatartását vizsgálja hazájában — közölte az Algemeiner.

„Kísérlet zajlik egy olyan ellenségkép terjesztésére, amit az emberek már jól ismernek” — erről beszélt Ahmad Mansour a Tagesschau nevű lapnak múlt hétvégén.

Az izraeli-arab Mansour egykor iszlamista volt, ám később német muzulmán közösségek szélsőség-ellenes programjainak segítője lett. Szerinte az említett ellenségkép az interneten és offline egyaránt népszerű.

Az antiszemita körökben terjesztett egyik képen például sztereotípiákkal ábrázolt zsidó figura csempészik koronavírust egy trójai falóba. A kísérőszöveg szerint az elkövető nem másokat jelképez, mint „ravasz zsidó ortodox szabadkőműves szektát — azaz a cionistákat”.

Thomas Haldenwang, a német kormány illetékes képviselője, az Alkotmányvédelmi Szövetségi Hivatal elnöke szintén felhívta a figyelmet arra, hogy neonáci csoportok a zsidókat igyekeznek felelőssé tenni a koronavírus terjedése miatt.

Kiemelte: vannak, akik Soros Györgyöt, mint elit zsidó személyt igyekeznek összekötni a koronavírushoz kötődő propagandával, hogy így terjesszék az antiszemita nézeteiket.

Arab paranoia: izraeli-amerikai összeesküvés áll a koronavírus mögött

Néhány lap azt állítja: Washington és Jeruzsálem szánt szándékkal, gazdasági haszonszerzés céljából robbantotta a ki a világjárványt.