Arab paranoia: izraeli-amerikai összeesküvés áll a koronavírus mögött

Több arab ország sajtóterméke állítja: Kínával szembeni gazdasági és pszichológiai csapásként értelmezhető a halálos kór terjedése, amely mögött a zsidók és az amerikaiak állnak. 

Az arab világ médiáját szemléző MEMRI intézet egyik legújabb riportjában arra hívja fel a figyelmet: a középkori összeesküvés-elméletekre hajazó módon magyarázzák a Közel-Kelet néhány arab országában a koronavírust. A Kínából eredő halálos megbetegedés eszerint zsidó-amerikai közös ármány.

Sőt, szaúdi, egyiptomi és szír sajtótermékek egyenesen azt állítják, hogy Washington és Jeruzsálem szánt szándékkal, gazdasági haszonszerzés céljából robbantotta a ki a világjárványt, így ők felelősek az eddigi több száz halálos áldozatért is.

Az Al-Watan nevű szaúdi napilapban azt írták, „nem véletlen, hogy Izraelben és Amerikában eddig még nem voltak fertőzöttek” — ezzel szemben a valóság az, hogy az USA-ban 12 gyanús esetet vizsgálnak — emlékeztet a MEMRI.

A lap szerint Egyiptomban például biztosan nagyobb valószínűséggel lehet vírusfertőzés, mintsem Amerikában vagy a zsidó államban, vagy szegényebb afrikai országokban.

Az Al-Watan munkatársa arra ragadtatta magát, hogy Amerikát és Izraelt tegye felelőssé a korábbi években Kínában vagy az arab világban megjelent másféle fertőzések miatt is.

„3 zsidót megölt a koronavírus, már csak 5 999 997 van hátra!”

A világjárvány kapcsán lendületet kaptak az antiszemita kommentek, és új összeesküvés-elméletek is lábra keltek a kibertérben.

A szír Al-Thawra hasábjain február első napjaiban publikálták azt a vádaskodást, amely gyakorlatilag a szaúdi jelentések szír megfelelője. A lap egyszerűen csak „Amerika Kínával szembeni gazdasági érdekeiről” fogalmazza meg állításait, és úgy véli, Washington fegyvernemet váltva biológiai eszközökkel akar a konfliktusokra reagálni.

A damaszkuszi napilap szerint Amerikában azzal a céllal tenyésztették ki az elmúlt évtizedek féltucatnyi halálos betegségeit, hogy „azzal megsemmisítsék a világ népességét”. 

A Vetogate.com oldalain pedig Egyiptom egyik népszerű hírportáljának szerkesztői is osztják a szír okfejtést, miszerint amerikai laborokban kísérletezték ki a pusztító vírusokat, sőt arról írnak, stratégiailag sem véletlen, hogy Kína Vuhan tartományában összpontosult eddig a koronavírus.

„Vuhan a fontosabb kínai városok listájának alján van, ezért is alkalmas az amerikai bűncselekményre…” — fogalmaznak a portálnál, ahol nem győzik hangsúlyozni, hogy természetesen majd egy izraeli egészségügyi cég fog profitálni abból, ha kiderül, milyen ellenszerrel is lehet majd véget vetni a halálos kórnak.

A napokban egy ismert — gyűlöletbeszédet és antiszemitizmust monitorozó — szervezet, az amerikai Rágalmazásellenes Liga (ADL) honlapján közölt néhány internetes hozzászólást a koronavírussal kapcsolatban.

A szervezet munkatársai arra figyelmeztetnek: a járvány terjedésével egyidejűleg az antiszemita indulatok is felerősödtek az online világban, és egyre több rosszindulatú megjegyzés, illetve összeesküvéselmélet születik a közösségi médiában.

A világjárványok történetében közel sem első alkalommal üti fel fejét az antiszemita elméletgyártás. A középkori Európán végigsöprő pestis remek alkalom volt egyeseknek arra, hogy a zsidó közösségek tagjait nevezzék meg a gond forrásaként.

Többen azt állították, hogy az ivóvizet nyújtó kutakat zsidók fertőzték meg szándékosan. 1348-ban VI. Kelemen pápa közleményt tett közzé, hogy tisztázza: nem a zsidók felelnek a pestis elterjedéséért.

Három-négy hónapon belül tesztelhetik a koronavírus elleni oltást

Négyfajta, a koronavírus elleni védőoltás fejlesztése zajlik jelen pillanatban.