„3 zsidót megölt a koronavírus, már csak 5 999 997 van hátra!”

A világjárvány kapcsán lendületet kaptak az antiszemita kommentek, miközben új összeesküvés-elméletek is lábra keltek – a történelemben nem először.

Szomorú jelenségre hívta fel a figyelmet az amerikai Rágalmazásellenes Liga (ADL), amely honlapján közölt néhány internetes hozzászólást a koronavírussal kapcsolatban.

A szervezet munkatársai arra figyelmeztetnek: a járvány terjedésével egyidejűleg az antiszemita indulatok is felerősödtek az online világban, és egyre több rosszindulatú megjegyzés, illetve összeesküvéselmélet születik a közösségi médiában.

„Végre! A tudomány felfedezett egy gyógymódot napjaink legkárosabb kórjára… a zsidóságra”

— írta egy felhasználó a Telegramon, ahol később három izraeli beteg halálhírét így kommentálta:

„3-nak vége, már csak 5 999 997 van hátra!”

A 4chan közösségi oldalon pedig valaki azt írta: „Küldjétek Izraelbe a fertőzötteket — ha már úgyis meghalsz, vigyél magaddal annyi zsidót is, amennyit csak tudsz”.

Más hozzászólásokból szintén kiderül: többen antiszemita nézeteik alátámasztása érdekében azt állítják, hogy zsidók állnak a koronavírus hátterében, és zsidó emberek felelősek az elterjedéséért — mivel ez az érdekeiket szolgálja a „hatalomgyakorláshoz”.

Bodrogkeresztúron nem mindenki örül a zsidó zarándokoknak

Van, aki szerint a házak vásárlása a zsidó összeesküvés része, hogy alternatív hazát építsenek maguknak.

A Twitter, Facebook, Instagram és Reddit sem marad ki az összeesküvés-elméletekből. Volt, aki arról írt, hogy a világjárvány mindössze egy kitaláció és csak a nyilvánosság megrémisztésére szolgál, más szerint pedig az illetékes hatóságok kifejezetten eltitkolják a valódi tényeket — írja a Jerusalem Post.

Bűnbakot találni — nem első alkalommal

A világjárványok történetében közel sem első alkalommal üti fel fejét az antiszemita elméletgyártás. A középkori Európán végigsöprő pestis remek alkalomnak mutatkozott a múltban egyeseknek arra, hogy a zsidó közösségek tagjait nevezzék meg a gond forrásaként.

Többen azt állították, hogy az ivóvizet nyújtó kutakat zsidók fertőzték meg szándékosan. 1348-ban VI. Kelemen pápa közleményt tett közzé, hogy tisztázza: nem a zsidók felelnek a pestis elterjedéséért.

A történészek szerint ugyan nehéz lenne megbecsülni, hogy a zsidó lakosság tagjai közül hányan fertőződtek meg a „fekete halállal”, feljegyzések szerint tény, hogy a teljes lakosság arányaihoz képest kevesebben lettek betegek.

Míg többeknek épp ez adott alapot az összeesküvés-elméletek kreálására, voltak, akik rájöttek: több zsidó vallási előírás is a rendszeres tisztálkodást írja elő, ami a középkor higiéniai szokásaival szemben kellő védelmet biztosított a közösség tagjainak ahhoz, hogy egészségesek maradjanak.

„Zsidó puccs” – antiszemita teóriák keringenek Trump megbuktatásáról

Az amerikai zsidó vezetők aggódnak amiatt, hogy egyes antiszemiták nagy buzgalommal terjesztik: a Trump elleni eljárás zsidó konspiráció.