Bodrogkeresztúron nem mindenki örül a zsidó zarándokoknak

Bodrogkeresztúr felbolydult, miután egyre több hászid látogató jelenik meg a településen, ahol egykor nagy zsidó közösség élt. 

Két cikk is megjelent az angol és az amerikai sajtóban Bodrogkeresztúrról, amely az elmúlt években népszerű hászid zarándokhellyé vált és a beszámolók szerint a helyiek nehezen tudnak mit kezdeni a helyzettel.

Először az amerikai Christian Science Monitor készített portét a mindössze ezer lelket számláló zempléni településről. Az idilli tokaji tájon fekvő Bodrogkeresztúrra évről évre egyre több látogató érkezik. Csakhogy ezek az emberek nem közönséges turisták, hanem a világ minden tájáról érkező hászid zsidók, akik a Reb Steiner Saje csodarabbi sírját látogatják.

Az 1925-ben elhunyt rebbe követői szerint, a Saje gyógyító erővel rendelkezett, és még a megromlott házasságokat is helyre tudta állítani.

A falu honlapja szerint az első zsinagógát 1769-ben hászid telepesek építették, akik a 18. század elején érkeztek a vidékre és több, mint 200 éven át éltek a faluban, ahonnan 1944-ben 700 zsidót hurcoltak el. A három zsinagógából csak egy maradt meg. A zsidó zarándokok megjelenése a falu múltját idézi, ami felkavarta a település lakóit.

A Huppa idézte a brit The Times cikkét, amely szintén a napokban foglalkozott a zarándokokkal. A lap újságírója beszélgetett egy helyi nővel, aki kijelentette: a zsidó látogatók „menjenek vissza oda, ahonnan jöttek“.

A nő panaszkodott, hogy a hászidok felverik az ingatlanok árát, és szerinte házak vásárlása a zsidó összeesküvés része, hogy alternatív hazát építsenek fel, mert Izraelben kevés a víz.

A Christian Science Monitor beszámolója szerint is megosztja a helyieket a zsidók felbukkanása. A szerző azonban idéz egy nőt, akit nem zavarnak a hászidok, mert szerinte joguk van meglátogatni a sírt.

A helyiek félnek az ismeretlentől és elfelejtik, hogy ez valamikor egy zsidó falu volt. Egy olyan helyet szeretnének meglátogatni, ami egykor az övék volt”

– mondta a riporternek Konyó Judit.

Történész a csodarabbik földjén

Csorba Csaba történésszel a sátoraljaújhelyi zsidókról beszélgettünk pár éve megjelent könyve kapcsán.

A zsidó zarándoklatok 2015-ben kezdődtek, de a rebbe házát már az 1970-es években megvásárolták a rabbi leszármazottai.

Az édesapám ebben a házban született. Túlélte a háborút majd 1949-ben az Egyesült Államokba emigrált. Ahogy öregszem, egyre jobban fáj, ami itt a családommal történt”

-mesélte a Monitor riporterének a csodarabbi dédunokája.

Néhány évvel ezelőtt néhány leszármazott megvásárolta a rabbi háza melletti épületet, amit vendégházzá alakítottak át, hogy fogadni tudják a látogatókat. Nem tudni pontosan mi indította el a zarándoklatokat, de 2015 óta egyre népszerűbb a falu a hászidok körében, és némelyik hétvégén akár kétezer (az eredeti cikkben 20000 szerepel, de az valószínüleg elírás) zsidó is érkezik a mindössze ezer lelket számláló faluba .

A zsidó zarándokok általában egy 90 kilométeres zarándokutat követnek, amely a vidék 10 faluján át vezet és romos zsinagógákat, jesivákat és régi hászid családok egykori házait érinti míg végül eléri Bodrogkeresztúrt.

Moshe Friedlander rabbi a zsidó vendégház felügyelője bízik benne, hogy a helyiek ráébrednek, hogy a zsidó látogatók számukra is előnyt jelentenek.

Remélem, hogy a visszatérésünk segít a helyieknek, hogy újra megismerjenek minket. Így láthatják, hogy a zsidó emberek nem olyanok, mint amilyennek a nácik lefestették őket”

– mondta Friedlander rabbi.

Videó a zarándokokról:

Thousands Mark Yahrtzeit Of Reb Shayele Kerestir In Hungary

Thousands made the trip to the northeastern Hungarian countryside on Wednesday to the village of Bodrogkeresztúr to mark the 93rd yahrtzeit of Rabbi Yeshaya …