„Zsidó puccs” – antiszemita teóriák keringenek Trump megbuktatásáról

Az amerikai zsidó vezetők aggódnak amiatt, hogy egyes antiszemiták nagy buzgalommal terjesztik: a Trump elleni eljárás zsidó konspiráció. 

Donald Trump impeachment eljárása mögött egyes szélsőjobboldali szereplők zsidó összeesküvést vizionálnak. Ennek egyik oka, hogy az elnök elleni vádemelési procedúrának több prominens demokrata szereplője is zsidó származású – írja a The Times of Israel.

Novemberben a Tru News keresztény csatorna alapítója zsidó konspirátorokat látott Trump megbuktatása mögött, és a vádemelési eljárást is „zsidó puccsnak” nevezte.

A meghallgatás két demokrata párti képviselő főszereplője, Jerry Nadler és Adam Schiff, valamint a Trump mellett valló Gordon Sondland, az Egyesült Államok EU-nagykövete is zsidó.

Az Unz Review nevű antiszemita honlap is megjelentetett egy cikket, amely szerint az egész impeachment egy „zsidó ügy”. A cikk szerint Trump hiába udvarol a zsidóknak Izrael-barát lépéseivel, mert „azok elfogadják az ajándékot, aztán elárulják”.

„Ezek igazi antiszemiták, akik szerencsére a társadalom félreeső sarkaiban bujkálnak, de attól tartunk, hogy ezek a zsidó-ellenes konspirációs elméletek szélesebb társadalmi körökben is elterjedhetnek”

– mondta Aryeh Tuchman, a Rágalmazásellenes Liga szélsőséges csoportokért felelős vezetője.

Az elmúlt néhány évben megnövekedett az antiszemita támadások száma az Egyesült Államokban. 2018-ban a pittsburghi zsinagógát egy szélsőjobboldali férfi támadta meg, legutóbb pedig a Fekete Héber Izraeliták nevű szekta két tagja gyilkolt zsidókat Jersey-ben. A zsidó-ellenesség minden oldal szélsőségeseiben közös.

Kik azok a fekete héber izraeliták?

Egyik csoportjuk vezetője Michelle Obama unokatestvére.

Carly Pildis, egy cionista csoport igazgatója szerint nem meglepő, hogy az impeachment káoszában a narratíva része lett az antiszemitizmus.

„Senkit nem akarok megijeszteni, de riasztónak találom a helyzetet. Ha megnézzük a történelmet, kiderül, hogy a politikai instabilitás mindig rossz volt a zsidóknak”

– hangsúlyozta Pildis.