Kik azok a fekete héber izraeliták?

A múlt szerdai támadást követően felerősödtek az antiszemita indulatok a kóser üzlet környékén élő afroamerikaiak körében — írja a zsido.com.

A Jersey Cityben működő kóser bolt elleni fegyveres támadás két hászid áldozatát, Moshe Deutschot és Mindel Ferenczet több ezer ember kísérte utolsó útjára. A gyászbeszédeket a központi szatmári zsinagógánál tartották Williamsburgban, jelentős rendőri készültség mellett. A búcsúztatáson részt vett az egyik szatmári rebbe, Áháron Teitelbaum rabbi is.

Bár a nyomozás még folyik, a város polgármestere, Steve Fulop szerint semmi kétség, hogy zsidóellenes támadás történt.

“Felesleges azon elmélkednünk, hogy valóban gyűlöletbűncselekmény történt-e. Ez gyűlöletbűncselekmény volt a zsidó közösség ellen, ami elfogadhatatlan. Egyesek szerint, ameddig a vizsgálat le nem zárul, nem jelenthetjük ki, hogy antiszemitizmusról van szó, de mivel magam is zsidó vagyok, ráadásul holokauszt-túlélők unokája, elég ismerettel rendelkezem ahhoz, hogy tudjam, miről van szó”

– mondta Fulop.

Jersey Cityben az utóbbi években erősödött meg az ortodox zsidó közösség, melynek tagjai Brooklynnál olcsóbb és nyugodtabb lakóhelyet kerestek. Az elsősorban afroamerikaiak által lakott városrészben nem mindenki fogadta örömmel az új lakókat.

Jewish Community Gathers for the Funerals of Two Jersey City Shooting Victims

▶️ Members of New York’s ultra-orthodox Jewish community gathered, Wednesday, December 11, for funerals for two victims of Tuesday’s shooting at a grocery in…

Az elkövetőkről azóta kiderült, hogy korábban antiszemita nézeteket hangoztattak, és a Fekete Héber Izraeliták mozgalmához tartoztak. Ez az afroamerikaiak körében híveket toborzó mozgalom a XIX. század végén megerősödött fekete nacionalizmus egyik irányzata és napjainkban több tízezer tagot számlál az Egyesült Államokban. Hitük szerint nem a zsidók, hanem ők a bibliai héberek valódi leszármazottai.

Ideológiájuk nem egységes: bizonyos csoportjaik vallási szokásai nagyban hasonlítanak a zsidó hagyományokra, sőt, azt szeretnék, ha a zsidó nép részének tekintenék őket, más csoportok esetén azonban inkább a keresztény hatás az erősebb. A zsidókhoz való hozzáállásuk is lehet barátságos, illetve kifejezetten ellenséges is. Sajnálatos módon az utóbbi időben egyre erősebb az antiszemita nézeteket hangoztató csoportok befolyása.

“Bár a legtöbb héber izraelita nem rasszista vagy antiszemita, és nem híve az erőszaknak, a szélsőséges nézetek egyre nagyobb teret hódítanak a köreikben és egyre többen látnak sátáni erővel bíró imposztorokat a zsidókban, a fehéreket pedig a gonosz megtestesülésének vélik, akik halált vagy rabszolgasort érdemelnek”

– áll a Déli Szegénységi jogi Központ (SPLC) felmérésében. Újabban egyre gyakrabban találkozni radikális fekete héber csoportok hittérítőivel az amerikai nagyvárosok utcáin, akik holokauszt-tagadó, antiszemita, nőgyűlölő és homofób üzenet terjesztenek. Ez elsősorban az Egyesült Államok észak-keleti metropoliszaira, New Yorkra, Baltimore-ra, Philadelphiára és Washingtonra jellemző, de feltűntek már Floridában és néhány déli államban is.

A Fekete Héber Izraelita Mozgalom tagja lehetett az egyik merénylő Jersey Cityben

A fekete felsőbbrendűséget hirdető mozgalom tagjai úgy vélik, hogy ők az ősi izraeliták jogos örökösei, nem a zsidók.

A zsidókkal baráti viszonyra törekvő csoportok vezetője Michelle Obama unokatestvére, a közössége által rabbinak nevezett Capers Funnye, aki a zsidó vallás törvényei alapján vezeti híveit.

Külön csoportot képez a Negev-sivatagban fekvő Dimona 5000 fős fekete héber izraelita közössége. Ő még a hatvanas években érkeztek Chicagóból. Úgy tartják, hogy a tizenkét héber törzs leszármazottai, ezért visszautasítják a pusztán Jehuda törzsére utaló zsidó elnevezést. Hitvilágukban zsidó és keresztény elemek keverednek.

Az izraeli hatóságok hosszas huzavona után állampolgárságot adtak a számukra, bár zsidó származásukat nem ismerik el.

Fekete Héber Izraeliták Izraelben Fotó: Youtube

A minapi vérengzés elkövetőiként azonosított férfi és nő a fekete héberek egyik, Harlemben működő, a radikális szárnyhoz tartozó csoportjának tagjai voltak. Az egyház központjában házkutatást tartott az FBI.

Különösen elkeserítő, hogy a támadást követően felerősödtek az antiszemita indulatok a kóser üzlet környékén élő afroamerikaiak körében.

“Ezért a zsidók felelősek! Amíg nem jöttek ide, itt soha sem volt ilyen lövöldözés. Ha más lenne a felállás, ők ölnének meg minket”

– kiabálta valaki.

“A gyerekeimet nem engedték haza az iskolából a szemét zsidók miatt. Ők jelentik az igazi problémát. Ha nem jöttek volna Jersey Citybe, akkor ez a rohadt dolog se történt volna meg. Elmehetnének innen a fenébe”

– fakadt ki egy nő, akinek a gyerekeit biztonsági okokból nem engedték haza az iskolából a lövöldözés ideje alatt. Egy másik járókelő a helyi zsidó közösség támogatására a helyszínre érkező zsidó segélyszervezet képviselőjét vonta kérdőre:

“A te fajtáddal történt ez, mi? Négyet megöltek közületek, ugye? Ez nagyszerű! Meghaltak, agyonlőtték őket! Ez nagyszerű! Eltakarodhatna innen a fenébe az összes rohadt zsidó. Takarodjanak a zsidók Jersey Cityből”.

Nem sokkal a tragédia után gyászimát és megemlékezést tartottak a kóser üzletben. A közösség vezetői kijelentették, hogy nem hagyják magukat megfélemlíteni és nem hagyják el a várost.