A Fekete Héber Izraelita Mozgalom tagja lehetett az egyik merénylő Jersey Cityben

A rendőrség szerint a támadók szántszándékkal választották a kóser szupermarketet támadásuk célpontjául.

Az NBC4 információi alapján a rendőrségnek sikerült azonosítania a kedd esti lövöldözés gyanúsítottjait, David Anderson és Francine Graham személyében – írja a Vos Iz Neias?.

A források szerint Anderson korábban a Fekete Héber Izraelita Mozgalom tagja volt. A furgonban, amellyel Anderson és Graham a helyszínre érkezett, állítólag egy vallásos írásokat tartalmazó jegyzetet is találtak. Ráadásul – amint arról korábban a Neokohn is beszámolt –, a nyomozóhatóság állítása szerint Anderson korábban rendőrellenes és antiszemita bejegyzéseket tett közzé a közösségi médiában. A nyomozók most azt próbálják megállapítani, hogy ezeket a posztokat valóban Anderson írta-e vagy sem.

Antiszemita indíték vezethetett vérontáshoz Jersey Cityben

A New-Yorkkal szomszédos város polgármestere szerint — a korábbi találgatásokkal ellentétben — a bűnözők szándékosan választották a kóser boltot a vérengzéshez.

Az új részletek azután váltak ismertté, hogy a hatóságok alaposan tanulmányozták a környéken felszerelt biztonsági kamerák felvételeit. Ezek alapján minden kétséget kizáróan bizonyossá vált, hogy az elkövetők szándékosan választották a kóser szupermarketet a támadásuk célpontjául.

A nyomozók szerint a felvételek egyértelművé teszik, hogy a gyanúsítottak szántszándékkal hagyták figyelmen kívül az utcán tartózkodó többi járókelőt, egyedül az üzletben lévőket tekintették potenciális célpontoknak.

Jóllehet eddig azt feltételezték, hogy a tragikus események sora egy temetőben kezdődött egy civil ruhás rendőrtiszt lelövésével, a város polgármestere, Steven Fulop, illetve Jersey City közbiztonsági igazgatója, James Shea immár azt mondják, teljesen egyértelmű, hogy minden az üzletben kezdődött.

„Most már tudjuk, hogy mindez nem a rendőrök és az elkövetők közötti lövöldözéssel indult, majd az üzletben folytatódott” – mondta Shea.

„A boltban lévő civilek elleni támadással kezdődött”

– tette hozzá.

Az események pontos sorrendjét továbbra is vizsgálják.

A Fekete Héber Izraeliták Mozgalma, amelynek korábban Anderson is tagja volt, olyan afroamerikai csoportok együttese, amelyek úgy tartják, hogy az ősi izraeliták leszármazottai. Tagjaik eltérő mértékben ragaszkodnak a kereszténység és a zsidóság vallásos meggyőződéseihez és gyakorlatához. Nevükkel (héber izraeliták) a távolságtartásukat kívánják kifejezni a zsidóktól, akiket nem tartanak a bibliai zsidóság jogos örököseinek.

Fekete Héber Izraeliták a Szentföldön Fotó: Youtube

A mozgalom radikális szárnya nyíltan hirdeti a fekete felsőbbrendűség tanait. Néhány csoport tagjai úgy vélik, hogy

„a zsidók ördögi csalók, és (…) nyíltan testet öltött gonoszként bélyegzik meg a fehéreket, akik egyedül halált vagy rabszolga létet érdemelnek”.

A szakértők mindenesetre azt is hozzáteszik, hogy „a legtöbb héber izraelita nem kifejezetten rasszista vagy antiszemita, és nem támogatja az erőszakot”.