Antiszemita indíték vezethetett vérontáshoz Jersey Cityben

A New-Yorkkal szomszédos város polgármestere szerint — a korábbi találgatásokkal ellentétben — a bűnözők szándékosan választották a kóser boltot a vérengzéshez.

Amint korábban megírtuk, súlyos tűzharc rázta meg kedd este a New Yorkhoz közeli város zsidó közösségét. A térfigyelő kamerák felvételei szerint — a korábbi híradással ellentétben — az incidens nem az elkövetők és a rendőrök közötti tűzpárbajjal kezdődött, hanem a kóser bolt elleni támadással.

Fulop polgármester elmondta, hogy a felvételeken:

Láttuk, ahogyan a furgon lassan halad Jersey City utcáin. Az elkövetők megálltak az üzlet előtt, puskákkal a kezükben nyugodtan kinyitották az ajtót, és a nyílt utcáról tüzet nyitottak a bent tartózkodókra.

Az elkövetőket a kóser bolt megtámadása után igazoltatták a rendőrök, amikor a férfiak fegyvert rántottak: az egyik rendőrt agyonlőtték, a másikat megsebesítették, majd visszamenekültek a kóser boltba, ahol elbarikádozták magukat, és több mint egyórás tűzharc kezdődött, amelynek végeztével a rendőrök — a tettesekkel együtt — öt holttestet találtak a boltban.

Az egyik elkövető korábban antiszemita, és rendőrellenes posztokat tett közzé, és a nyomozók azt gyanítják, hogy a támadást ezek az indulatok motiválták.

Két zsidó áldozatot azonosítottak, egyikük a 24 éves Moshe Hersh Deutsch, a másik az üzlet tulajdonosa, a 33 esztendős Leah Mindel Ferencz, három gyermek édesanyja, mindketten a szatmári haszid közösség tagjai.

A kis kóser bolt a környék 100 családot számláló szatmári haszid közösségét szolgálja ki, akik az egyre gyakoribb antiszemita incidensek elől költöztek néhány éve Jersey City-be Brooklyn Williamsburg negyedéből.

FRISSÍTÉS 18:36 — A Fekete Héber Izraelita Mozgalom tagja lehetett az egyik merénylő

A Fekete Héber Izraelita Mozgalom tagja lehetett az egyik merénylő Jersey Cityben

A fekete felsőbbrendűséget hirdető mozgalom tagjai úgy vélik, hogy ők az ősi izraeliták jogos örökösei, nem a zsidók.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.