Zsidókat gyilkoltak Jersey Cityben

Súlyos tűzharc rázta meg kedd este a New Yorkhoz közeli város zsidó közösségét. 

Lövöldözés tört ki kedden este a New York városához közeli Jersey Cityben, hatan meghaltak és többen megsebesültek.

A lövöldözés a város temetőjében kezdődött, ahol a rendőrök gyanúsnak találtak két férfit, és igazoltatták őket. A férfiak fegyvert rántottak, az egyik rendőrt agyonlőtték, a másikat megsebesítették, majd elmenekültek.

Később a város kóser üzletében barikádozták el magukat. A Jerusalem Post eddigi értesülései szerint az elkövetőknek véletlenszerűen esett választásuk az üzletre, és Jersey City rendőrfőnöke kedd este azt mondta, hogy „nincs terrorizmusra utaló jel”

A boltban több mint egyórás tűzharc kezdődött, amelynek végeztével a rendőrök öt holttestet találtak a boltban — köztük volt a két feltételezett temetői rendőrgyilkos is.

A rendőrség egyelőre nem adott ki hivatalos információkat az áldozatok személyéről, de az izraeli médiában nevek is megjelentek. A Collive úgy tudja, a meggyilkolt személyek között volt a szatmári közösség egyik vezetőjének 24 éves gyermeke, Moshe Hersh Deutsch, valamint Leah Mindel Ferencz, aki férjével együtt vezette az üzletet.

A meggyilkolt rendőrről a város polgármestere, Steven Fulop is megemlékezett. A Twitteren azt írta: a 40 éves Joseph Seals „nagyszerű rendőr és öt gyermeket nevelő nagyszerű apa volt”.

Beszámolók szerint az eset mélyen megrázta a helyi ortodox zsidó közösség csaknem száz családját, amelynek nagy része Brooklynból költözött a környékre az elmúlt évek során.

FRISSÍTÉS 15:34 — Antiszemita merénylet volt

Antiszemita indíték vezethetett vérontáshoz Jersey Cityben

A New-Yorkkal szomszédos város polgármestere szerint — a korábbi találgatásokkal ellentétben — a bűnözők szándékosan választották a kóser boltot a vérengzéshez.

FRISSÍTÉS 18:36 — A Fekete Héber Izraelita Mozgalom tagja lehetett az egyik merénylő

A Fekete Héber Izraelita Mozgalom tagja lehetett az egyik merénylő Jersey Cityben

A fekete felsőbbrendűséget hirdető mozgalom tagjai úgy vélik, hogy ők az ősi izraeliták jogos örökösei, nem a zsidók.