A strasbourgi zsidó közösség 70%-a megfertőződhetett

A strasbourgi főrabbi szerint a közösségének jelentős része elkaphatta a koronavírust, miután a város 13 rabbija közül 11-en megbetegedtek. 

Franciaországban már 40 ezer főlé emelkedett a koronavírusos megbetegedések száma. A német határ közelében fekvő Strasbourg városában 20 ezer fős zsidó közösséget is súlyosan érinti a járvány. Harold Avraham Weill főrabbi beszámolója szerint egy ember elhunyt és jelenleg 20-an vannak súlyos állapotban – számolt be a Yeshiva World.

Weill rabbi 2017-ben. Fotó: Wikimedia commons

A 39 éves Weill is elkapta a vírust, de két hét alatt felgyógyult. A város 13 rabbija közül 11-en fertőződtek meg.

„Franciaországban nagyon súlyos a helyzet. A betegeket csak akkor engedik be a kórházba, ha nagyon rossz állapotban vannak. Tegnap beszéltem egy barátommal, aki sokkal betegebb volt, mint én. Múlt héten még magas láza volt, köhögött és nem kapott levegőt. Bement a kórházba, ahol közölték vele, hogy nincs hely és csak akkor jöjjön vissza, ha kritikus állapotba kerül” – mesélte a rabbi.

Strasbourgban a zsidó vezetők már Purim előtt biztonsági intézkedések hirdettek, hogy megelőzzék a vírus terjedését, de úgy tűnik ez nem volt elég. Weill rabbi szerint a legtöbben a purimi partikon és a zsinagógában kaphatták el a betegséget.

„Azt hiszem a közösség 50%-a megfertőződhetett, de lehet, hogy van ez 60 vagy 70 százalék is” – mondta a rabbi.

Az ortodox zsidó közösségekben világszerte magas a megbetegedések száma. Weill rabbi elmondta, hogy Strasbourgban is riasztóan megnőtt az antiszemitizmus és sokan azzal vádolják őket, hogy szándékosan terjesztették el a vírust.

Antiszemita összeesküvés-elméletek terjednek a világjárványról

A Rágalmazásellenes Liga (ADL) kutatója elmondta, hogy a vírussal kapcsolatos konspirációs teóriák már a járványról szóló első híradások után felröppentek.