Iráni dezinformációs hálózatot törölt a Facebook

Gyakran helyi konfliktusokra fókuszáltak, vagy az adott régióban zajló amerikai tevékenységeket kritizálták. 

Több száz olyan kamuprofilt törölt a Facebook, amikkel az iráni állam –legalább 2011 óta — próbálta kiterjeszteni befolyását más országokban, például Nagy-Britanniában és az USA-ban — közölte kedden az óriáscég a Jerusalem Post szerint.

A Facebook tájékoztatása szerint az elmúlt hetekben nyolc hálózatot is eltávolítottak, köztük egy olyat, amely közvetlen kapcsolattal fűződött az Iráni Köztársaság Médiaszolgáltató Vállalatához (IRIB). A „nagytakarítás” áldozatává vált két amerikai csoport is: az egyik a QAnon nevű csoporthoz tartozik, amely nemzetközi bűnbandák tevékenységével vádolja a demokratákat, a másik pedig fehér felsőbbrendűséget hirdető honlapokhoz köthető.

Izrael az iskolákat, Irán az Izrael-ellenes gyűlölködést indítaná újra

A tavalyi al-Kudsz (Jeruzsálem) Napon, amelynek középpontjában Jeruzsálem „cionistáktól” való „felszabadítása” állt, a propaganda pusztulással fenyegette Izraelt.

Nathaniel Gleicher, a Facebook kiberbiztonsági szakemberének elmondása szerint mindkét csoport álhíreket terjesztett a koronavírussal kapcsolatban, és antiszemita üzenetek terjesztése mellett ázsiai emberek ellen uszítottak.

A cég jelentése szerint a törölt csoportok ezen felül az amerikai elnökválasztási folyamatokat is igyekeztek befolyásolni.

Gleicher azt mondta, hogy az IRIB „lényeges kapcsolatokkal” kötődött a korábban felfedezett iráni álhírekre épülő kampányokhoz, de azt korai lenne megmondani, hogy közvetlenül mozgatta-e ezeket. Hasonló állításokat több alkalommal is tagadtak Irán képviselői, ám a legutóbbi híreket hivatalosan még nem kommentálta az IRIB vezetése.

A Facebook mellett a Twitternek és a Googlenek is számos alkalommal kellett megbirkóznia az Iráni Köztársaság által támogatott csoportokkal, amiket arra használtak, hogy a perzsa állam geopolitikai terveit és álhíreit terjesszék online felületeken.

2018-ban a Reuters egy olyan teheráni akciót fedezett fel, amely során 70-nél is több honlapot működtettek helyi híroldalként feltüntetve, hogy az iráni propagandát terjesszék 15 országban. Egy alkalommal ilyen hírcsatorna adott alapot Pakisztán egykori védelmi miniszterének is, hogy Izrael ellen nukleáris fenyegetést intézzen.

Gleicher szerint a nemrég lebukott hálózatok hasonló taktikákat alkalmaztak. Volt, amikor független médiaplatformoknak adták ki magukat vagy épp jótékonysági szervezetként álcázták magukat, hogy különböző államokban tevékenykedhessenek — Algériától kezdve Bangladesen át az Egyesült Királyságig.

A férfi beszámolója alapján 500-nál is több profilt használtak, és az Instagramon is jelen voltak. Gyakran helyi konfliktusokra fókuszáltak, vagy az adott régióban zajló amerikai tevékenységeket kritizálták.

A Graphika nevű médiaelemző cég több alkalommal is jelentette a Facebook számára az IRIB-hez köthető profilokat. Szerintük már 2012 óta látható volt a jelenség, és leggyakrabban az amerikai Republikánus Pártot vették célba az Iránhoz kötődő kampányokkal. Az is előfordult, hogy kamuprofilokkal, mémekkel és rajzokkal támogatták a skót függetlenségi referendum képviselőit, hogy így gyengítsék az Egyesült Királyságot.

Ben Nimmo, a Graphika szakembere azt mondta, ezek a kísérletek gyakran rövid életűek voltak, azonban meglehetősen korán kezdődtek — még a 2016-os amerikai elnökválasztáshoz kapcsolódó állítólagos orosz kampánysorozat előtt.

„Az iráni kísérlet relatíve kicsinek mondható, nem tartott sokáig és nem bírt túl jelentős hatással. Ami érdekesebb, hogy mennyire korán kezdődött” — hangsúlyozta Nimmo.

Online egyeztettek az online antiszemitizmus időszerű kérdéseiről

A Facebookon és Zoomon keresztül gyűltek össze a világ különböző pontjairól szakemberek, hogy az antiszemitizmus online megjelenési formáiról folytassanak eszmecserét.