Izrael az iskolákat, Irán az Izrael-ellenes gyűlölködést indítaná újra

Teherán szemében prioritást élvez al-Kudsz (Jeruzsálem) Nap megrendezése, amelynek középpontjában Jeruzsálem „cionistáktól” való „felszabadítása” áll, és pusztulással fenyegeti Izraelt.

Az iráni vezetők bezárták a mecseteket és további intézkedéseket foganatosítottak a koronavírus terjedésének lassítása érdekében, miután állampolgárok ezrei haltak meg a járványban és csaknem 100 ezren fertőződtek meg.

A rezsimnek azonban most azzal a dilemmával kell szembenéznie, hogy miként lehet megtartani az éves Izrael-gyalázó happeninget, az al-Kudsz Napot. Az esemény tervezett időpontja Ramadán utolsó péntekje lenne, amely idén május 22-én esik – írja a The Jerusalem Post oldalán olvasható elemzésében Seth J. Frantzman.

A tavalyi al-Kudsz (Jeruzsálem) Napon, amelynek középpontjában Jeruzsálem „cionistáktól” való „felszabadítása” állt, a propaganda pusztulással fenyegette Izraelt. Irán évtizedekkel ezelőtt kezdte el a palesztin ügyet is felhasználni átfogó Amerika- és Izrael-ellenes propagandája részeként.

Az Iszlám Köztársaság saját állítása szerint az Izraellel szembeni „ellenállás” részét képezi. Tavaly a rezsim ígéretet tett arra, hogy a Trump-kormány által kidolgozott „évszázad béketerve” kudarcot fog vallani. Az al-Kudsz Napon jellemzően tömeggyűléseket tartanak Teheránban. A világjárvány következtében azonban az emberek nyilvánvalóan csekély indíttatást éreznek a nagy létszámú összejöveteleken való részvételre, pláne a társadalmi távolságtartást propagáló iránymutatások közepette.

A Fars News szerint az „Iszlám Propaganda Koordinációs Tanácsának” vezetője tanácskozást hívott össze az al-Kudsz Nap megrendezése kapcsán felmerülő kérdések megvitatására. A találkozón az Iszlám Forradalmi Gárda, a Belügyminisztérium, valamint a Kül- és Egészségügyi Minisztérium tisztviselői vettek részt. A megbeszélésen elhangzott, hogy az Izrael-ellenes rendezvény „megállíthatatlan esemény”, illetve az Iszlám Forradalom fontos hagyománya. De az idei lebonyolítás mikéntje, beleértve az tömeges összejöveteleket is, a koronavírus terjedésétől függ.

A koronavírus kényszerítheti térdre az iráni rezsimet?

Elemzők szerint a világjárvány Iránban közölt adatai — 78 ezer fertőzött mellett 4900 halott —  mögött valójában legalább nyolcszor (!) annyi érintett van.

Az iráni rezsim tagjai kijelentették, hogy az al-Kudsz Nap ünneplése „a világ minden szabadságharcosának vallási és emberi kötelessége”. A Tanács helyettes vezetője a beszámoló szerint elmondta, hogy különféle tervek merültek fel az ez évi ünnepségek megtartására vonatkozóan.

Ám egyelőre nem született döntés, igaz, hamarosan bejelentik, mi lesz az idei rendezvények sorsa.

A világjárvány alaposan megnyirbálta a teheráni rezsim azon képességét, hogy keményvonalas, szélsőjobboldali aktivistáit a szokásos „Halál Amerikára!” szlogent skandálni az utcára küldje. Az Izrael- és Amerika-ellenes propagandával egyébként nem utolsó sorban saját belpolitikai kudarcaikat igyekeznek elfedni.

Mindezek ellenére Irán nem szünetelteti teljes mértékben propagandatevékenységét. A hétvégén nagy hévvel lobogtatott egy, a reményeik szerint a közvélemény széles körű támogatását reprezentáló listát, amelyen az aláírók az iráni rakéták hatótávolságának növelését szorgalmazzák. A rezsim szeretné azt hinni, hogy az átlagemberek sietnek aláírni a dokumentumot.

Ezzel egyidőben Dzsavád Zaríf külügyminiszter azzal hozakodott elő, hogy az Egyesült Államok az egész világon árulja a fegyvereit. Ezzel nyilvánvalóan azt kívánja hangsúlyozni, hogy Iránnak is joga van ugyanezt tenni. Teherán jelenleg Jemenbe, Szíriába, valamint a libanoni Hezbollah és más, titkos csoportok számára exportál fegyvereket. Irán nemrég jelentős veszteséget könyvelt el, ugyanis a Hezbollah-ot betiltották Libanonban.

A globális koronavírus-járvány idején, amely különösen súlyosan érintette az Iszlám Köztársaságot, a rezsim továbbra is támogatja az Egyesült Államok és Izrael elleni küzdelmet – ideértve egy visszafogottabb al-Kudsz Nap megrendezését is.

„Az ország politikusai veszélyesebbek a koronavírusnál”

Libanonban a járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások ellenére ismét több százan tüntettek a kormány ellen.