„Az ország politikusai veszélyesebbek a koronavírusnál”

Hetek óta először, az azóta az új típusú koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások ellenére ismét több százan tüntettek a kormány ellen a libanoni fővárosban.

Helyszíni beszámolók szerint az arcmaszkos, libanoni zászlókat lengető tüntetők autóikban vonulnak a belváros felé. Egyikőjük újságíróknak azt mondta, az ország politikusai veszélyesebbek a koronavírusnál. „Nem lehet, hogy mialatt mi karanténban vagyunk, a kormány úgy játszik velünk, ahogy akar” – jelentette ki egy másik.

Eközben a libanoni parlament – biztonsági és egészségügyi kockázatra hivatkozva a parlament helyett a rendezvények lebonyolítására szolgáló UNESCO-palotában – megkezdte 3 napon át tartó ülését. A keddi az első ülés a több mint egy hónapja életbe léptetett kijárási korlátozások óta, fő témája pedig az ország gazdasági helyzete és a korrupció elleni harc.

Az ország fizetőeszköze, a már korábban is gyenge lábakon álló libanoni font a járvány libanoni kitörése óta nagyot zuhant.

A polgárháború (1975-1990) vége óta a legsúlyosabb gazdasági válságát élő Libanonban októberben kezdődtek tüntetések a korrupció és a megszorítások miatt, aminek következtében lemondott Szaad Haríri miniszterelnök. Mintegy három hónapnyi belső feszültség után, a Hezbollah radikális síita szervezet támogatását élvező Hasszán Diáb vezetésével januárban új, túlnyomórészt szakértőkből álló kormány alakult.

Az ország március elején, immár nem első alkalommal, fizetésképtelenséget jelentett.

A Hezbollah igyekszik megfékezni a koronavírust, amit ő hozott Libanonba

Hezbollah mentői és önkéntesei Beirut utcáit fertőtlenítik. A terrorszervezet azt közölte, hogy az erejét mostantól a vírus terjedésének megakadályozására fordítja.