A Hezbollah igyekszik megfékezni a koronavírust, amit ő hozott Libanonba

Hezbollah mentői és önkéntesei Beirut utcáit fertőtlenítik. A terrorszervezet azt közölte, hogy az erejét, amelyet idáig az Izrael elleni harcra összpontosított, mostantól a vírus terjedésének megakadályozására fordítja.

Az Irán által finanszírozott szervezet azt kívánja üzenni Libanon siíta lakossága felé, hogy a lehet rá számítani a bajban. A szervezetet korábban sok kritika érte többek közt azért, mert állítólag szerepet játszottak abban, hogy Libanon mintegy háromhetes késéssel állította le az iráni repülőjáratokat, azután, hogy február 20-án, egy Iránból visszatérő nőt diagnosztizáltak először koronavírussal. Azóta Libanonban mintegy 420 fertőzést regisztráltak, 12-en haltak bele a betegségbe – írja a The Times of Israel.

Nem ez az első alkalom, hogy a libanoni társadalom a Hezbollah ellen fordult. Sokan kritizálták a szervezetet, amiért beavatkozik a szíriai polgárháborúba és amiért az irániak által preferált damaszkuszi kormányt támogatja.

Hassan Nasrallah, a Hezbollah vezetője számos alkalommal nyilatkozott az elmúlt időben, legutóbbi televíziós beszédében azt mondta: „harcban állunk és ezt a harcot folytatni kell”.

A szervezet mintegy 24.500 tagját és önkéntesét mobilizálta a vírus elleni küzdelemben, azt a libanoni egészségügyi minisztériumot segítve, melynek vezetőjét éppen a Hezbollah helyezte hivatalába.

Hashem Safieddine, a terrorcsoport egyik vezetőjének elmondása szerint szervezete azt a már felállított infrastruktúrát veti be a vírus elleni küzdelembe, melyet egy Izraellel történő esetleges háború okán hoztak létre, így többek közt 100 mentőautót, több ezer orvost és nővért.

Hezbollah-támadást hatástalanított Izrael pár nappal ezelőtt

A legutóbbi izraeli választás napján akarták északról megtámadni a zsidó államot, azonban a hadsereg időben hatástalanította a támadás egyik kitervelőjét.

„Katonák vagyunk, az egészségügyi minisztérium szolgálatában”

– mondta Bilal Assaf, a Hezbollah védelmi hivatalának vezetője.

Libanon politikai szempontból is megosztott lakosságának egy része nem nézi jó szemmel a Hezbollah lépését, maguk is számos vírusellenes akciót hirdettek, azonban anyagi hátterük jelentősen elmarad a terrorszervezetétől.