Hezbollah-támadást hatástalanított Izrael pár nappal ezelőtt

A legutóbbi izraeli választás napján akarták északról megtámadni a zsidó államot, azonban a hadsereg időben hatástalanította a támadás egyik kitervelőjét.

Az izraeli légierő megsemmisítette azt az autót, amelyikben vélhetően az a Hezbollah terrorista ült, aki az operatív vezetője volt annak a meghiúsult támadásnak, amely szír militánsok és a Hezbollah egységeinek együttműködésével szeretett volna csapást mérni a zsidó állam északi területeire, a Golán-fennsíknál – értesült a The Jerusalem Post.

Titkosszolgálati feltételezések szerint a terroristák IDF egységeket akartak megtámadni egy szír katonai bázisról a Golán-fennsík északi részén levő demilitarizált övezetben. 

A Hezbollah terrorszervezet akciójának semlegesítéséről a szír SANA hírügynökség úgy számolt be, hogy „Izrael szíriai kormánycsapatokra csapott le, és a támadásban három katona sérült meg és egy civil vesztette életét”.

AZ IDF közleményében azt írják, hogy egy ideje már megfigyelték a határ menti gyanús Hezbollah aktivitást, és azt is sejtették, hogy egy Izrael elleni támadás lehetőségeit próbálták felmérni a terrorszervezet és szír katonai szövetségesei.

„Még a választás napján is arra készültek ellenségeink, hogy kárt okozzanak nekünk. De akárcsak ma, úgy a jövőben is minden nap azon leszünk, hogy levágjuk ellenfeleink kezét és megakadályozzuk, hogy mindennapi életünkben zavart keltsenek”

– fogalmazott az esettel kapcsolatban kiadott közleményében Naftali Bennett védelmi miniszter.

Ez már a sokadik alkalom, hogy Szíria közreműködésével, annak meglévő hadi infrastruktúrájának támogatásával a Hezbollah Izrael elleni információszerzési és támadási szándékra derítsenek fényt az IDF egységei.

A Hezbollah elszántsága a nemzetközi egyezmények értelmében demilitarizált övezetnek számító területek elleni, a civil lakosság életét veszélyeztető támadások elkövetésére ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy Irán mellett a szíriai rezsim is szakadatlan éberségre kell, hogy késztesse az izraeli védelmi erőket – emlékeztet a The Jerusalem Post.