Gyalázkodások folytatásával ünneplik Jeruzsálemet Iránban

Jeruzsálem a muszlimokhoz tartozik, és a palesztin nép fővárosa — szögezte le Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a pénteki al-Kudsz (Jeruzsálem)-napi megemlékezésen mondott beszédében az MTI szerint.

Az IRNA iráni állami hírügynökség által idézett Zaríf óva intett több meg nem nevezett arab országot, amelyek szerinte saját céljaik érdekében békülékeny hangot ütnek meg Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel szemben.

Azt mondta, hogy Netanjahu a saját országát sem képes megvédeni a Hamász rakétái ellen, és szükség esetén nekik se tudna segíteni.

Abbász Szalehi kulturális és vallásügyi miniszter a palesztin népet fenyegető „arab-héber összeesküvésre” figyelmeztetett, hozzáfűzve azt is, hogy nemcsak a palesztinok, hanem Irán ellen is harc folyik.

Al-Kudsz (Jeruzsálem arab neve) napjának ez évi fő témája a Washington által kidolgozott, „az évszázad egyezménye” nevet viselő izraeli-palesztin rendezési terv elutasítása volt.

Az IRIB iráni állami televízió szerint több tízezren vonultak az utcákra, szidalmazva a Donald Trump amerikai elnök veje, Jared Kushner bábáskodásával létrejött tervet, amelyről Teherán mellett számos arab ország és a palesztinok úgy vélik, egyoldalú és elfogult Izrael iránt.

Az iráni parlament elnöke, Ali Laridzsáni csütörtökön arról beszélt, hogy „az évszázad alkuját” a Perzsa(Arab)-öböl államok finanszírozzák.
Az al-Kudsz-napot Iránban az 1979-es iszlám forradalom után vezették be a palesztinok iránti szolidaritás jeleként, és minden évben az iszlám böjti hónap, a ramadán utolsó péntekén tartják.

Teherán az iszlám forradalom óta elkeseredett ellensége Izraelnek, és a síita vezetés számtalanszor hangoztatta a palesztinok melletti elkötelezettségét.