Koronapara – Heti Grün

Viharos himnusz, gyógyíthatatlan Európa, judeobolsevista tífusz, túlélő doyen, haldokló New York, pénzt vagy életet, unortodox haszidok, izraeli karanténbarátság. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Megyeri A. Jonatán az izraeli himnusz viharos történetét idézi fel, mely sokáig népszerű volt ugyan, de a korai cionista vezetők közül nem mindenkinél aratott egyöntetű sikert.

Hajdú Tímea azon töpreng, hogy vajon a koronavírus járvány miatt fenyegető egzisztenciális válság lesz az EU számára a kegyelemdöfés, vagy jön egy még szorosabb integráció?

Pelle János emlékeztet rá, hogy a német nemzetiszocialisták, akik ideológiájukban a kommunizmust azonosították a zsidósággal, a tífuszt „judeobolsevista” betegségnek tartották, s különösen Lengyelországot tartották egészségtelennek, a fertőzések gócpontjának.

Nagy Gabriella a legendás izraeli Új Kelet újságíró doyenjével, a holokauszttúlélő Gideon Peer Précz-cel beszélgetett, aki szerint a vírusválság a családoknak igazi próbatétel, amivel eddig sosem szembesültek.

Wallenstein Róbertnek new-yorki magyarok mesélték, hogy úgy érzik, filmbe illő, abszurd és apokaliptikus időket élnek egy halott városban.

Kárpáti Iván arra figyelmeztet, hogy a világgazdaság nem fog elviselni túl gyakran ekkora leállást, ezért következő egy évben ki kell találni, hol az egyensúly az emberi élet védelme és a gazdaság fenntartása között.

Megyeri A. Jonatán személyes tapasztalataival szembesítette a Netflix önéletrajzi ihletésű új, Unortodox című sorozatát, mely egy fiatal nő menekülésének történetét meséli el a new-yorki szatmári haszid közösségből.

Seres Luca arról számol be, hogy Tel Aviv-Jaffóban az egyre szűkülő élettérben karanténbarátságok szövődnek olyan emberek között, akik vállalják, hogy főként csak egymással találkoznak.

Előző összefoglalónk itt olvasható:

Hajtóvadászat öregekre – Heti Grün

Trianoni karantén, hajtóvadászat öregekre, disztópikus lidércnyomás, sokkoló spanyolnátha, macesz dilemmák.