Palesztinok ezrei tüntettek az „évszázad béketerve” ellen

Pedig Egyiptom mellett több arab állam is arra kérte a palesztin vezetést, hogy fontolják meg az amerikai javaslatcsomag pontjait.

Több ezer palesztin menetelt kedden Ramallah utcáin, hogy Donald Trump nemrég beharangozott közel-keleti béketerve ellen tüntessen. Mindeközben Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság vezetője arra készül, hogy beszédet mondjon az ENSZ-ben és támogatókat szerezzen a javaslatcsomaggal szemben.

Hétfői hírek szerint elegendő nemzetközi támogatás híján a palesztinok visszavonták azt a korábbi kérésüket, hogy a Biztonsági Tanácson belül szavazzanak is a béketerv elutasításáról.

A ramallahi tüntetők palesztin zászlókkal és plakátokkal vonultak köztérre — derül ki a Ynetnews írásából. Egy táblára azt írták angolul: „Trump a probléma része, és nem a megoldása”, míg egy másik transzparens az „évszázad lopásának” nevezte a javaslatcsomagot, aminek gazdasági részeként amúgy több milliárd dolláros segítséget kínáltak a palesztin területek fejlesztésére.

Palestine in the UK on Twitter: „Today tens of thousands of Palestinians staged a massive protest in #Ramallah against Trump and Netanyahu’s machinations, chanting „The Deal of the Century Shall Not Pass” pic.twitter.com/KXqMcEC4DC / Twitter”

Today tens of thousands of Palestinians staged a massive protest in #Ramallah against Trump and Netanyahu’s machinations, chanting „The Deal of the Century Shall Not Pass” pic.twitter.com/KXqMcEC4DC

Mohammed Shtayyeh a demonstráción azt mondta: „Minden palesztin ember és frakció, nemzeti és muzulmán, Mahmúd Abbász mögött áll”.

„Minden utca megtelt. Ez a palesztinok válasza” — jelentette ki a nemzetközi sajtóban palesztin miniszterelnöknek nevezett vezető.

Öt pont a béketervben, ami felett lehet, hogy ön is átsiklott

Palesztin rabok szabadon engedésére, egy, az egyiptomi határ mentén levő sáv „Palesztinának” juttatására, és a zsidók Templom-hegyen való imádkozásának esetleges engedélyezésére vonatkozó részek is szerepelnek a dokumentumban.

Mint írtunk róla, Egyiptom és Katar mellett Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek is pozitívan fogadta a 180 oldalas dokumentum részleteit. Az Arab Liga ezt követően — Törökország nyomására — kijelentette, hogy testületileg nem hajlandóak támogatni Trump tervét, noha nem minden tagja ellenzi az amerikai megoldástervet.

Josep Borell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az iráni fővárosból visszatérve múlt hét kedden pedig megerősítette, hogy Európa nem változtat eddigi álláspontján az izraeli-palesztin rendezés kérdésében. Az EU nemrég hivatalba lépett külügyi tisztviselője leszögezte:

„Az Európai Unió felszólítja mindkét felet az együttműködés újraindítására és a nemzetközi joggal ellentétes egyoldalú lépésektől való tartózkodásra, amelyek fokozhatják a feszültségeket,” hozzátéve, hogy az EU-t „különösen aggasztják azok a nyilatkozatok, melyek a Jordán-völgy és Ciszjordánia más részeinek annektálását helyezik kilátásba.”

„Az annektálás felé tett lépések, ha végrehajtásra kerülnek, nem maradnak válasz nélkül,”

– figyelmeztetett az EU-s vezető, akinek élesen megfogalmazott nyilatkozatának közvetlen előzménye, hogy nem sikerült összehoznia egy konszenzusos elítélő határozatot a 27 uniós külügyminiszter egyhangú támogatásával, ugyanis

hat európai tagállam — köztük Olaszország, Magyarország, Ausztria és a Cseh Köztársaság — megtorpedózta az amerikai béketervet egységesen elítélő határozati javaslatának elfogadását.