Izrael visszautasítja az EU külügyi főképviselőjének ultimátumát

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője éles hangú válaszában az EU szerepének marginalizálódására figyelmeztet a teheráni látogatásáról visszaérkezett uniós vezető fenyegetőzése után.

A nyilatkozat előzménye, hogy amint korábban beszámoltunk róla Josep Borell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az iráni fővárosból visszatérve kedden megerősítette, hogy Európa nem változtat eddigi álláspontján az izraeli-palesztin rendezés kérdésében.

Az EU nemrég hivatalba lépett külügyi tisztviselője leszögezte:

„Az Európai Unió felszólítja mindkét felet az együttműködés újraindítására és a nemzetközi joggal ellentétes egyoldalú lépésektől való tartózkodásra, amelyek fokozhatják a feszültségeket,” hozzátéve, hogy az EU-t „különösen aggasztják azok a nyilatkozatok, melyek a Jordán-völgy és Ciszjordánia más részeinek annektálását helyezik kilátásba.”

„Az annektálás felé tett lépések, ha végrehajtásra kerülnek, nem maradnak válasz nélkül,”

– figyelmeztetett.

Az EU elzárkózik az „évszázad alkujától”

Az Unió külügyi főképviselője értékeli az Egyesült Államok erőfeszítéseit, de inkább kitart a közösség korábbi dogmái mellett.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője elítélte Borrell fenyegetéseit.

„Az a tény, hogy Josep Borell fenyegető nyelvezetet választott Izraellel szemben, röviddel a hivatalba lépése, és csak néhány órával az iráni vezetőkkel folytatott tárgyalásai után, finoman szólva sajnálatos, és nagyon furcsa. Az ilyen politika és hozzáállás folytatása a legjobb módszer annak biztosítására, hogy az EU szerepét marginalizálják a békefolyamatban.”

Az ujkelet.live értesülése szerint az izraeli Kan közszolgálati műsorszolgáltató kedd esti adásában elhangzott, hogy az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője élesen megfogalmazott nyilatkozatának közvetlen előzménye, hogy nem sikerült összehoznia egy konszenzusos elítélő határozatot a 27 uniós külügyminiszter egyhangú támogatásával.

Állítólag azt követően fakadt ki Josep Borell, hogy legalább hat európai tagállam, köztük Olaszország, Magyarország, Ausztria és a Cseh Köztársaság megtorpedózta az amerikai béketervet egységesen elítélő határozati javaslatának elfogadását.