Az EU elzárkózik az „évszázad alkujától”

Az Unió külügyi főképviselője értékeli az Egyesült Államok erőfeszítéseit, de inkább kitart a közösség korábbi dogmái mellett. 

Josep Borell, az Európai Unió  kül- és biztonságpolitikai főképviselője, hétfőn még Iránban járt, majd kedden megerősítette, hogy Európa nem változtat eddigi álláspontján az izraeli-palesztin rendezés kérdésében.

„Az Unió elkötelezett az 1967-es határok mentén, két, egymás mellett, tárgyalásos úton létrejövő állam mellett, amely Izraelből, valamint egy független, demokratikus és életképes palesztin államból áll”

-jelentette ki Borell.

A vezető diplomata azt is hangsúlyozta, hogy a nemzetközi joggal és az ENSZ Biztonsági Tanácsa vonatkozó határozataival összhangban az EU nem ismeri el Izrael fennhatóságát az 1967 júniusa óta megszállt területek felett és nem támogatja a zsidó telepek annektálását.

„Az amerikai terv eltér a nemzetközileg elfogadott paraméterektől és nem eredményezne igazságos és tartós békét”

-állította a főképviselő és azt is hozzátette, hogy egy palesztin államnak Kelet-Jeruzsálem kell, hogy a fővárosa legyen.

Borrell igyekezett enyhíteni az elutasításon és hozzátette, hogy

„az Európai Unió teljes mértékben elkötelezett a transzatlanti partnerség mellett, és értékeli az Egyesült Államok erőfeszítéseit az izraeli-palesztin konfliktus békés megoldásának elősegítésére.”

Az Unió még múlt héten egy nyilatkozatban  lehetőségnek nevezte tervezetet, amely újraindíthatja a tárgyalásokat, és hasonlóan pozitívan nyilatkozott a francia vezetés is. A keddi bejelentés negatívabb hangnemet ütött meg, és egyértelművé tette, hogy az Európai Unió vezetői nem támogatják a tervnek azon pontjait, amik újak az eddigi amerikai állásponthoz képest, mint az egységes Jeruzsálem és a zsidó telepek döntő többségének átcsatolása.

Kemény Izraellel, megengedő Iránnal: Jeruzsálem aggódik az új EU-külügyminiszter miatt

Háborús arroganciával vádolta Netanjahut és a palesztinok oldalára állt Josep Borell spanyol külügyminiszter, akit most az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének jelöltek.