Kemény Izraellel, megengedő Iránnal: Jeruzsálem aggódik az új EU-külügyminiszter miatt

Háborús arroganciával vádolta Netanjahut és a palesztin államiság egyoldalú elismerését támogatta Josep Borell spanyol külügyminiszter, akit most az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének, Mogherini utódjának jelöltek – írja a The Times of Israel.

Izraelben aggódva követik a fejleményeket, hogy kik lesznek az Európai Unió új vezetői, miután egyikük korábban a palesztin államiság egyoldalú elismerésének ötletét terjesztette, és erős támogatásáról biztosította Iránt.

Az Európai Tanács kedd délután döntött arról, hogy Josep Borell spanyol szocialista külügyminisztert, az EP korábbi elnökét az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselői posztjára javasolja.

Josep Borrell   fotó: EPA/STEPHANIE LECOCQ

A Tanács Ursula von der Leyen német védelmi minisztert jelöli az Európai Bizottság élére, a francia Christine Lagarde-ot az Európai Központi Bank elnöki posztjára, Charles Michel belga kormányfőt pedig megválasztotta Donald Tusk utódjának az Európai Tanács elnöki posztján.

Izrael hivatalosan még nem kommentálta a fejleményeket, de úgy tudni, legjobb esetben is vegyes csomagnak tekintik az új szereplőket.

Von der Leyen vezető tagja Merkel Izrael-barát kormányának, így neki örülnek Jeruzsálemben. 2015-ben járt Izraelben legutóbb, akkor Netanjahu melegen üdvözölte és Izrael barátjának nevezte.

Támogatja ugyan az iráni atomalkut, amit Izrael és az USA elutasít, de azt az összes EU-s tagállam támogatja, viszont elengedhetetlen szerepe volt a német-izraeli fegyverüzletekben, például tengeralattjárók és hajók vásárlásában, valamint izraeli drónok eladásában, 1,2 milliárd dollár értékben.

Nagy a kontraszt Josep Borrellhez képest, aki viszont nagyon kritikus Izraellel szemben.

„Attól tartok, hogy még nehezebb idők jönnek az EU és Izrael viszonyában”

– írta Twitteren Bas Belder, az EP egyik holland képviselője, Izrael egyik fő támogatója.

Bas Belder on Twitter: „Tellingly! When I learned His name as successor of HR Mogherini, I knew enough. More difficult times ahead between the EU and Israel I fear. https://t.co/4ZgoTq9zlj / Twitter”

Tellingly! When I learned His name as successor of HR Mogherini, I knew enough. More difficult times ahead between the EU and Israel I fear. https://t.co/4ZgoTq9zlj

„Nem lesz minden süti vele kapcsolatban”

– mondta Borell jelöléséről egy izraeli diplomata név nélkül, mert még nem nyilatkozhatnak az ügyben.

Amikor Borell tavaly spanyol külügyminiszter lett, gyorsan a vezető támogatója lett a palesztin állam elismerésének.

„Az egyértelmű, hogy a helyzet Palesztinában nem folytatódhat úgy, ahogy eddig. Amennyiben az EU nem tud egyhangú döntést hozni, akkor döntsenek külön-külön”

– fogalmazott, arra utalva, hogy Madridnak egyoldalúan kellene elismernie a palesztin államiságot.

Josep Borrell Fontelles on Twitter: „Hoy me he reunido con mi homólogo #palestino, Riad Al Malki. Le he trasladado mi sincero deseo de que el sufrimiento de su pueblo acabe cuanto antes. #España sigue comprometida con la solución de los dos Estados. pic.twitter.com/nQNXCkYQtt / Twitter”

Hoy me he reunido con mi homólogo #palestino, Riad Al Malki. Le he trasladado mi sincero deseo de que el sufrimiento de su pueblo acabe cuanto antes. #España sigue comprometida con la solución de los dos Estados. pic.twitter.com/nQNXCkYQtt

Borell, aki várhatóan novemberben váltja Federica Mogherinit, többször is megismételte ezt az álláspontot, így „pontosan tudjuk, milyen ideológiát képvisel” – mondta egy izraeli illetékes.

Trump nagy kritikusa, akit már bíráltak Iránt támogató álláspontja miatt. Februárban például Twitteren gratulált az iráni iszlám forradalom 40 éves évfordulója alkalmából.

„Irán el akarja söpörni Izraelt, semmi új nincs ebben, ezzel együtt kell élni”

– írta egyszer a Politico-nak.

Borell számára nem ismeretlen Izrael, itt ismerte meg első feleségét, akitől két gyermeke született, amíg egy kibucban dolgozott.

2005-ben, egy Knesszetben tartott beszédében idézte fel emlékeit és állt ki Izrael támogatása mellett.

„Azt szeretném elérni, hogy Európa megerősítse elkötelezettségét és érezze speciális felelősségét Izrael, mint zsidó állam iránt, mint egy demokrácia iránt, amely biztonságban és a szomszédaival békében kíván élni”

– mondta a Knesszetben akkor.

Hasonlóan más európai politikushoz, aki egykor támogatta Izraelt, valahol út közben kritikussá vált – jegyezte meg a lapnak nyilatkozó izraeli tisztségviselő.