Érdeklődés hiányában elmarad a béketerv elítéléséről szóló ENSZ szavazás

Elegendő nemzetközi támogatás híján a palesztinok visszavonták kérésüket, így a BT nem szavaz a közel-keleti béketerv elutasításáról – írja a The Times of Israel diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A közel-keleti béketervet elítélő határozatnak nem lett volna meg a 9 szavazata a 15-ből. Ennyi kellene minimum a határozat elfogadásához, amennyiben egyik állandó tag sem vétózza meg.

A Palesztin Felszabadítási Szervezet egyik vezető tagja megerősítette az Anadolu török hírügynökségnek, hogy a palesztin képviselet valóban visszavonta a kérését. A PFSZ illetékese szerint azért vonták vissza az igényüket, mert a frissített tervezet nem ítélte el az Egyesült Államokat.

Abbász: Minden kapcsolatot megszakítunk Izraellel és Amerikával

Mahmud Abbász kijelentette, hogy ránézni se hajlandó Trump béketervére. 

A Ynet News hírportál palesztin tisztviselőket idézve azt közölte, hogy a Palesztin Hatóság azért vonta vissza a kérését a szavazásról, mert túl nagy nyomás nehezedett a hatóságra és annak elnökére Mahmúd Abbászra.

Az Israel Hayom lap Abbászhoz közel álló források alapján a Palesztin Hatóság elnökét idézte:

„Azért vontuk vissza a kérést, mert nem akarjuk kinyírni magunkat.”

Közben Saeb Erekat, a Palesztin Hatóság egyik vezetője szerint mégsem vonták vissza a szavazást.

„A határozattervezetet benyújtották és még vitáznak róla. Amennyiben véget érnek a konzultációk, meghozzuk a végső döntésünket, anélkül hogy csökkentenénk, vagy megváltoztatnánk alapelveinket, majd ezt követően lesz benyújtva a szavazásra”

— mondta Erekat, hozzátéve, hogy Mahmud Abbász a terveknek megfelelően felszólal az ENSZ BT keddi ülésén.

ENSZ-diplomaták szerint az Egyesült Államok nyomására nem szavaz az ENSZ Biztonsági Tanácsa a béketervvel szembeni ellenjavaslatról. A dpa hírügynökség által idézett illetékesek szerint az ellenjavaslatot egyelőre nem tűzik napirendre, s kérdéses, hogy egyáltalán előterjesztik-e szavazásra.

A beszámolók szerint Egyesült Államok erőteljes kampányt folytatott az ENSZ BT-ben, hogy nyomást gyakoroljon a tagállamok képviselőire. Ez a nyomásgyakorlás magában foglalt telefonhívásokat is az amerikai béketerv értelmi szerzőjétől, Jared Kushnertől, aki Trump veje és tanácsadója.

Az ENSZ BT nem állandó tagja, Tunézia pénteken hívta vissza nagykövetét a világszervezetből – diplomaták állítása szerint – Washington fenyegetései hatására. Montzef Baátit hivatalosan azért hívták vissza, mert elmulasztotta egyeztetni tevékenységét a tuniszi vezetéssel. Baáti ugyanis a szintén nem állandó tag Indonéziával közösen kérvényezte a palesztinok nevében az ENSZ BT rendkívüli ülését, amelyre Abbászt is várják. Az általuk beterjesztett ellenjavaslat kétállami rendezést javasol az ENSZ BT határozataival összhangban az 1967-es határok alapján, s közvetlen utalást tartalmaz a Trump-béketerv elutasítására is.

Történelmi arab-izraeli csúcstalálkozó készül Kairóban

Az amerikai külügyminiszter és stábja egy asztalhoz szeretné ültetni az izraeli miniszterelnököt és a szaúdi trónörököst, valamint az olajországok vezetőit.