Heti Kohn — Magyarország

Az elmúlt hét hazai vonatkozású eseményeinek összefoglalója.

Egyre többeket érdekel a magyar-izraeli kutatás-fejlesztési pályázat. Háromszorosára bővült, a korábban megszokott 3-4 helyett idén már 12 projektjavaslatot fogadtak be. A két állam közötti innovációs együttműködés fellendüléséről szól hír angolul is olvasható.

Díszpolgári címet kapott az idén 80 esztendős Korda György előadóművész is. Az elismerő címben nyolcan részesültek, akik „a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be”, és „kiemelkedő teljesítményükkel Magyarországnak, Budapestnek dicsőséget szereztek”.

Az Izraeli Nagykövetség saját emlékbélyeget készíttetett a magyar–izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulójára.

Meghalt Horváth Ádám. Molnár Ferenc unokáját, a Kossuth-, Erkel Ferenc- és Balázs Béla-díjas rendezőt 89 éves korában érte a halál.

Hetek óta tartó találgatások után hivatalossá vált, hogy Schmidt Mária nélkül épül meg a Sorsok Háza, derül ki a most nyilvánosságra hozott miniszterelnökségi levélből.

A nyugat-európai országokkal szemben Magyarországon nincs érdemben kimutatható antiszemita közbeszéd, rendkívül alacsony az ilyen indíttatású incidensek száma — jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár, aki szerint az európaiak és az európai zsidóság védelmének egyik megoldása lenne, ha az illegális migránsokat Európa nem engedné be. Ez a cikkünk angolul is olvasható.

A CEU-nál is toboroznak a Kozma utcai zsidó temető karbantartásához. Hagyományteremtő céllal szerveznek önkéntes alapon családi takarítási és dokumentációs akciót június 30-án a világ egyik legnagyobb zsidó temetőjében, Budapesten. A „Zsidó Temetők Barátai” Non-profit szervezetet azzal a céllal alapították, hogy a Kozma utcai temetőt az elhunytak tiszteletéhez méltó, idősebbek és fiatalok számára egyaránt látogatható emlékhellyé tegyék.

Jelképes gettófallal emlékeztek a Pápáról elhurcolt háromezer zsidóra. A 75 évvel ezelőtti gettó deszkafalának egy darabját építették újra Pápán emlékeztetőül: innen háromezer zsidót vittek a halálba.

A Kasztner-vonatra emlékezik a „Falba zárt sorsok, Házak és emberek, 1944. Budapest – Bergen-Belsen – Svájc: a Kasztner-vonat fővárosi utasai” kiállítással Budapest Főváros Levéltára. 2015-ben, egy Kossuth téri lakás felújításakor több ezer oldalnyi irat került elő, amelyet a megtalálók Budapest Főváros Levéltárának adtak át. A mintegy 7000 kitöltött formanyomtatványon írták össze 1944-ben a főváros házainak, lakásainak, tulajdonosainak, bérlőinek a fővárosi zsidóság csillagos házakba költöztetéséhez elengedhetetlen adatait. Angolul is olvasható.