Az európai zsidókat védené a teljes határzár?

A nyugat-európai zsidóság helyzete szempontjából a legnagyobb problémát az illegális migráció jelenti. Ennek növekedésével az antiszemitizmus is jelentősen erősödött az elmúlt években — jelentette ki a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Brüsszelben, az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

Szalay-Bobrovniczky Vince az Európai Parlamentben a zsidóság európai helyzetéről tartott konferenciát követően elmondta, az európaiak és az európai zsidóság védelmének egyik megoldása lenne, ha az illegális migránsokat Európa nem engedné be.

Tájékoztatása szerint Nyugat-Európában 80 százalék fölött van azok száma — köztük a zsidóságé –, akik nagy problémának tartják az antiszemitizmus növekvő megjelenését. Ez a szám Magyarország esetében elenyésző és erről a magyar zsidóság is így vélekedik. Ennek oka, a nyugat-európai országokkal szemben Magyarországon nincs érdemben kimutatható antiszemita közbeszéd, rendkívül alacsony az ilyen indíttatású incidensek száma — közölte.

„A nyugat-európai helyzet rendkívül aggasztó, számos szidó zsidó hagyja el a régiót, mert úgy látják, hogy a politikai szereplők nem tudják szavatolni biztonságukat”

— fogalmazott. Ez részben a növekvő számú muszlim választó megnyerésében és megtartásában is keresendő — tette hozzá a helyettes államtitkár.

Meggyalázott zsidó temető Franciaországban (Fotó: The Times of Israel)

Kijelentette, Nyugat-Európa komoly értékválsággal küzd, amely megakadályozza abban, hogy a muzulmán lakosság lélekszámának növekedésére és a zsidóság elvándorlására megfelelő válaszokat tudjon adni. A Nyugat nem vesz tudomást a valós problémákról, az általa hirdetett nyitott társadalom, a multikulturalizmus nem működik — jelentette ki.

A média e témához viszonyuló hozzáállásáról elmondta, Magyarország gyakran nehézségekbe ütközik a tekintetben, hogy eljuttassa politikai álláspontját a nyugati nyilvánosság számára.

A sajtó minden előre mutató vitát zsigereiben elfojt, korlátoz, „holott Magyarország nem korlátoz senkit” — állította.

Elmondta azt is, hogy Magyarország 2010 óta széles körű, nagyvonalú és jelentős támogatást nyújt a magyar zsidó közösség számára. Ez egyebek mellett zsinagógák felújításától, temetők karbantartásán keresztül, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely támogatásán át, zsidó fenntartású kórház és iskolák fenntartását jelenti, valamint Magyarország örökjáradékot fizet a zsidó közösségeknek — tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Vince.