Hivatalos: Schmidt Mária nélkül épül meg a Sorsok Háza

Egy két hete megírt, de csak most nyilvánosságra hozott miniszterelnökségi levél véget vet a spekulációknak: a kormányközeli történész nem vesz részt a projektben.

A The Jerusalem Post szerint június 7-én Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára levelet intézett a Nemzetközi Holokausztemlékezet Szövetséghez (IHRA), amelyben megerősíti: Schmidt Mária nem vett részt a Sorsok Háza múzeum új operatív bizottsága által javasolt alapkoncepció kidolgozásában.

A lap „sokak által bírált és holokauszt-revizionistaként számon tartott” történésznek nevezi Schmidtet – írja a lap nyomán a Szombat.

A Post összefoglalója szerint Schmidt jelenléte a Sorsok Háza projektben a Jad Vasem és holokauszt-kutatók erős ellenkezését váltotta ki, mivel „olyan történelmi narratívát képvisel, amely egyenlőségjelet tesz a náci és kommunista rezsimek közé; ezt számos tudós a holokauszt-revizionizmus egyik formájának tartja”.

„A mondorfi IHRA plenáris ülés elé terjesztett alapkoncepciót (vision document) egyedül a Köves Slomó rabbi által képviselt EMIH és nemzetközi csapata dolgozta ki, és abban Schmidt professzor nem vett részt” – szögezi le levelében Takács.

A Sorsok Háza. Fotó: MTI

A Miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkárának levele azért is érdekes, mert csak két nappal azután íródott, hogy Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-nek úgy nyilatkozott: az új koncepció kialakításában a kabinet továbbra is számít mindkét közreműködő szervezetre, a Schmidt vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványra és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségre (EMIH).

Ezt azonban Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija lapunk megkeresésére még aznap cáfolta:

„Az elmúlt 6 hónapban nemzetközi és hazai szakértők bevonásával kidolgozott új koncepció és víziós dokumentum kidolgozásában Schmidt Mária, vagy kollégái még csak konzultációs szinten sem vettek részt. A koncepció a magyar kormány jóváhagyását bírja”.

A Szombat teljes cikke itt olvasható el.