Gulyás: A kormány továbbra is számít Schmidt Mária alapítványára a Sorsok Házában

Sorsok Háza múzeum végleges koncepciójáról a kormány fog dönteni, és ennek kialakításában a kabinet továbbra is számít mindkét közreműködő szervezetre, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványra és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségre (EMIH) – mondta Gulyás Gergely szerdán az MTI-nek.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt azután nyilatkozta, hogy előző nap a sajtóban olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint Schmidt Mária, a közalapítvány főigazgatója már nincs benne a Sorsok Háza projektjében.

Gulyás Gergely kifejtette: a kormány egy évvel ezelőtti határozata továbbra is hatályban van. Ennek értelmében

a  Kormány a közalapítvány és az EMIH közreműködésével szeretné megvalósítani a Sorsok Háza múzeumot

— emlékeztetett. Hangsúlyozta: ez akkor történhet meg, ha Magyarországot nem érik méltatlan és méltánytalan támadások azért, mert méltóképpen kíván megemlékezni a holokausztról és a holokauszt gyermekáldozatairól, és

„ha ebben nemzetközi és nemzeti egyetértés is létrehozható, ahogyan a miniszterelnök is hangsúlyozta korábban: béke teremthető”.

A kormány célja változatlan, hogy a történelmi eseményeket hűen bemutató, ugyanakkor a holokauszttal a magyar nemzetet ért veszteséget és fájdalmat átélhetően ábrázoló kiállítás jöhessen létre – közölte a Miniszterelnökség vezetője.

Gulyás Gergely hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a kormány természetesen minden más magyar és nemzetközi zsidó szervezet véleményét is meghallgatja, ennek részeként kedden a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA: International Holocaust Remembrance Alliance) ülésén a Miniszterelnökség  államtitkárának, Takács Szabolcsnak a jelenlétében mutatták be a koncepció tervezetét.

Frissítés: Köves Slomó rabbi lapunknak reagált az MTI közleményére.

Köves Slomó: Schmidt Mária nem vesz részt a Sorsok Háza koncepciójában

„Nem csak a zsidó közösség, hanem az egész magyar társadalom egészének elemi érdeke, hogy a méltatlan személyi kérdések helyett, a magyar nemzet egyik legnagyobb tragédiájával saját magunk és történelmünk őszinte megismerésének jegyében méltó módon tudjunk foglalkozni.”

Amint korábban beszámoltunk róla, a prezentációra máris pozitív nemzetközi reakciók érkeztek.

Új esélyt kap a befejezetlen Sorsok Háza

Optimista reakciók a diplomáciában és az amerikai sajtóban a projekt új koncepciójáról.