Új esélyt kap a befejezetlen Sorsok Háza

Optimista reakciók a diplomáciában és az amerikai sajtóban a projekt új koncepciójáról.

Ahogy arról múlt héten beszámoltunk, Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) a Klubrádiónak adott interjúban mesélt el részleteket a Sorsok Háza projektről, új vezető testülete pedig kedden Luxemburgban ismertette a kiállítás új koncepcióját a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) küldöttei előtt.

Kedvezően fogadta a Sorsok Háza új koncepcióját a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség

A Sorsok Háza új vezető testülete kedden ismertette a kiállítás új koncepcióját Luxemburgban.

Az új koncepció mentén készülő múzeumról a The Jewish Telegraphic Agency is írást tett közzé múlt hét vasárnap, ma pedig a Jewish Press is beszámolt a részletekről.

A cikk szerzője szerint a függőben lévő budapesti projekt egy történészekből álló csoport vezetésével „új esélyt kapott a sikerre”,

továbbá kiemeli: a szakértőkből álló bizottság célja, hogy átfogó és autentikus formában ismertesse a magyar zsidóság Holokauszthoz kötődő történetét, illetve kiemelt célcsoportként a magyar fiatalságot szólítja meg — annak reményében, hogy megnyitását követően minden középiskolai diák ellátogat majd a kiállításra.

„A fiatalabb generációnak nincs személyes kötődése sem a 20. század történelméhez, sem a Holokauszthoz, és sok esetben a történelmi tényekről szerzett előzetes ismereteik is korlátozottak”

— olvasható a múzeumi munkacsoport által közzé tett dokumentum részlete a Jewish Press oldalán.

A szerdai prezentációval kapcsolatban optimista reakciókat tett közzé a Twitteren Reuven Azar, Netanjahu külügyi tanácsadója, valamint Tom Yazgerdi, az amerikai elnök Holokauszt-ügyekkel foglalkozó különmegbízottja is.

🇮🇱 Reuven Azar on Twitter: „Satisfactory engagement of @TheIHRA + Hungary 🇭🇺 at #IHRAinMondorf on an updated vision for The House of Fates. Positive step towards inclusivity and historical accuracy. https://t.co/jI9Yvz27dZ / Twitter”

Satisfactory engagement of @TheIHRA + Hungary 🇭🇺 at #IHRAinMondorf on an updated vision for The House of Fates. Positive step towards inclusivity and historical accuracy. https://t.co/jI9Yvz27dZ