A CEU-nál is toboroznak a Kozma utcai zsidó temető karbantartásához

Hagyományteremtő céllal szerveznek önkéntes alapon családi takarítási és dokumentációs akciót június 30-án a világ egyik legnagyobb zsidó temetőjében, Budapesten.

Talán van ebben némi perverzió is, de én mindig azt tapasztaltam, hogy egy temetőben nagyon jól érezhető a múlt és a történelem. Ez engem egyszerűen elbűvöl.

— fogalmazott a jövő vasárnapi esemény egyik főszervezője telefonon a Neokohnnak, amikor arról kérdeztük, hogy milyen személyes motiváció miatt kezdett bele a programba.

Pintér Marc, 1956-ban Svájcba kivándorolt szülők gyermekeként külföldön született, de néhány éve visszaköltözött Budapestre. Nagyszülei a Kozma utcai zsidó temetőben nyugszanak. Egy amerikai üzletemberrel közösen három éve alapították a Zsidó Temetők Barátai Non-profit szervezetüket azzal a céllal, hogy a Kozma utcai temetőt az elhunytak tiszteletéhez méltó, idősebbek és fiatalok számára egyaránt látogatható emlékhellyé tegyék.

Mint mondta, tiszteletben tartják, hogy a világ öt legnagyobb zsidó temetőjének egyikét a Budapesti Zsidó Hitközség gondozza, de szerintük bőven akad tennivaló a több mint 200 futballpályányi területű sírkertben.

Már több alkalommal próbáltak önkéntesekkel különféle részfeladatokat, többnyire kertészeti munkákat és gazosítást végezni, eddig azonban még nem tudtak olyan önkéntes bázist teremteni, akikre rendszeresen számíthatnának. Ezen akarnak most változtatni azzal, hogy egy mindenki által teljesíthető szolgálatra készülnek. Ráadásul ezúttal a család minden tagja számára kínálnak feladatokat.

Egy könnyebb részt kerestünk, az ötös parcellát, ahol a lenőtt borostyánokat kell majd visszavágni metszőollókkal. Ezután pedig egy másik közeli részen lehet majd fotózni sírköveket. Célunk, hogy a főleg külföldiek által látogatott honlapunkon olyan digitális dokumentáció jöhessen létre, amely segítségével idővel mindenki, akinek a Kozma utcában nyugszanak a hozzátartozói erről megfelelő módon online is tájékozódhassanak

— mondta Pintér Marc, aki már 20-30 résztvevővel elégedett lenne.

Hogy ma Magyarországon egy ekkora micvére nem lehet ennyi embert megnyerni? Pintér óvatos, mert van tapasztalata a korábbi sikertelenebb próbálkozásokból. Talán ezért is fordultak a Közép-európai Egyetem (CEU) zsidó tanulmányok tanszékéhez is, ahol szintén prospektusaikkal hirdetik az eseményt.

A szervező szerint hetente több külföldi is jelentkezik egyesületüknél információkért és segítségért. Mivel a 400 ezer ember utolsó pihenőhelyeként szolgáló sírkertnek nincsen önálló angol nyelvű honlapja, ezért az ő egyesületük az egyik első kiindulópont számukra.

Szeretnénk megakadályozni, hogy ez a történelmileg nagy jelentőségű sírkert elpusztuljon és a jövő nemzedékek részére már ne legyen elérhető.

— hangsúlyozta Pintér, aki szerint a rendezettebb temetői viszonyok, és a digitálisan is kutatható adatbázisaikkal hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a temetőt felkeresők hatékonyan és kulturált körülmények között róhassák le kegyeletüket az elhunytak előtt.

Az első családi temető takarítási és dokumentálási eseményük június 30-án, vasárnap 9.30 és délután 3 óra között lesz. Akit érdekel, itt jelentkezhet a rendezvényre:  [email protected]

Vagy látogasson el a Facebook oldalukra: www.facebook.com/BudapestJewishCemetery