Amerika szerint az Iszlám Állam robbantott tegnap Iránban

A szerdai iráni ünnepségen történt két robbanás olyan „terrortámadásnak” tűnt, mint amilyenért korábban az Iszlám Állam (ISIS) volt felelős – mondta szerdán egy magas rangú Biden-kormánytisztviselő a Reuters szerint.

A tisztviselő újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy „valóban terrortámadásnak tűnik, olyasminek, amilyet a múltban az ISIS követett el, és ez a mi jelenlegi feltételezésünk”.

Közben az Egyesült Államok visszautasított minden olyan feltételezést, hogy ő vagy Izrael állna az iráni robbantások mögött.

„Az Egyesült Államok semmilyen módon nem volt érintett, és minden ezzel ellentétes feltételezés nevetséges”

– mondta Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő.

„Nincs okunk feltételezni, hogy Izraelnek köze lenne a robbantáshoz. Részvétünket fejezzük ki az áldozatoknak és szeretteiknek, akik ebben a szörnyű robbanásban vesztették életüket”

– tette hozzá Miller, akit az AFP hírügynökség idézett.

A Wall Street Journal szerdán arról számolt be, hogy Izrael arról tájékoztatta szövetségeseit, hogy nem volt köze az iráni robbantásokhoz.

Az izraeli műveleteket ismerő források szerint a művelet stílusa nem felel meg az Izraelnek tulajdonított korábbi iráni támadások mintájának, amelyek gyakran pontosabbak voltak, és konkrét személyek vagy az ország katonai infrastruktúrája ellen irányultak.

Legalább 103 ember halt meg a robbanásokban, amelyek akkor történtek, amikor gyászolók gyűltek össze az iráni Forradalmi Gárdista Kasszem Szolejmáni, a Kudsz Erők parancsnoka likvidálásának negyedik évfordulóján. Szolejmánival 2020 januárjában egy amerikai dróncsapás végzett.

Fény a gázai alagút végén

Az arab-izraeli konfliktus vallási alapú, nem területekről szól, ez az egyik nagy tévedése a konfliktuskezelésnek – írja Amichay Mihály Éva véleménycikk-sorozatának első részében.