Robbantások Iránban: Több mint 100-an haltak meg Szolejmáni sírjánál

Két „terrortámadás” által okozott robbanás több mint 100 embert ölt meg és többeket megsebesített egy iráni ünnepségen, amelyet a 2020-ban egy amerikai drón által megölt Kasszem Szoleimáni főparancsnok emlékére rendeztek – jelenti a Reuters.

Az iráni állami televízió beszámolt egy első, majd egy második robbanásról az évfordulós rendezvényen a temetőben, ahol Szoleimani a délkeleti Kerman városában nyugszik.

Egy meg nem nevezett tisztviselő az IRNA iráni állami hírügynökségnek elmondta, hogy „a kermani mártírok temetőjéhez vezető út mentén elhelyezett két robbanószerkezetet terroristák távolról robbantották fel”.

Az iráni mentőszolgálat szóvivője a jelentései szerint 73 ember meghalt és 170 megsebesült. Az állami televízió később azt közölte, hogy legalább 100 ember halt meg.

Egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára a felelőséget a támadásokért.

Az iráni média által sugárzott videókon több tucat holttest látható, miközben egyes járókelők próbálják ellátni a túlélőket, mások pedig igyekeznek elhagyni a robbanás területét.

A Vörös Félhold mentőszolgálat látta el a sebesülteket a szertartáson, ahol több száz iráni gyűlt össze, hogy megemlékezzenek Szolejmáni halálának évfordulójáról. Egyes iráni hírügynökségek szerint a sebesültek száma jóval magasabb volt.

„Most evakuáljuk a sebesülteket a környékről. A tömeg hatalmas, és a munka elég nehéz, minden oda vezető út el van zárva” – mondta a mentőszolgálat szóvívője.

Szolejmáni amerikai meggyilkolása egy dróntámadásban a bagdadi repülőtéren, és Teherán megtorlása két iraki katonai támaszpont megtámadásával, ahol amerikai csapatok állomásoznak, közel hozta az Egyesült Államokat és Iránt a 2020-as teljes konfliktushoz.

Az iráni Forradalmi Gárda (IRGC) tengerentúli szárnyának, az elit Kudsz erőnek a főparancsnokaként Szolejmáni titkos műveleteket vezetett külföldön, és kulcsfigurája volt Irán hosszú ideje tartó, az amerikai erők Közel-Keletről való kiszorítására irányuló erőfeszítéseknek.

Forrong a Közel-Kelet

Az Irán és Izrael, valamint szövetségese, az Egyesült Államok közötti feszültségek új csúcspontot értek el, mivel Izrael háborút indított az Irán által támogatott Hamász fegyveresek ellen a Gázai övezetben, megtorlásul azok október 7-i dél-izraeli terrortámadásokért.

Az Irán által támogatott jemeni húszi milícia megtámadott olyan hajókat a Vörös-tenger bejáratánál, amely a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonala.

Az amerikai erőket Irakban és Szíriában az Irán által támogatott fegyveresek támadásoknak vetették alá, amiért Washington támogatja Izraelt, és saját megtorló légicsapásokat hajtottak végre.

Hétfőn egy izraeli légicsapás végzett az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú vezetőjével Szíriában.

Irán a múltban Izraelt hibáztatta a határain belül egyes személyek vagy helyek elleni támadásokért – ezeket az állításokat Izrael sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta -, de a szerdai ünnepségen nem volt jele annak, hogy a robbanásoknak külföldi köze lett volna.

Iránban kivégeztek négy embert

A vád szerint a Moszadnak kémkedtek.