Iráni atomtudósok jönnek Magyarországra, miközben békét akarunk a Közel-Keleten

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter többek között az izraeli és iráni kollégájával is tárgyalt ENSZ-közgyűlés alkalmából New Yorkban.

„Itt lenne az ideje, hogy mindenki megértse, a veszélyek korszakán csak úgy tudunk túllépni, ha a nemzetközi politikát az üzengetések és kioktatások helyett a párbeszédre alapozzuk”

– írta a külügyminiszter az iráni kollégájával történő találkozója után, hozzátéve, hogy „ha Irán visszatér a nemzetközi közösség együttműködésébe, akkor a Közel-Kelet és az egész világ is egy biztonságosabb hely lesz”.

Szijjártó szerint a magyar kormány ezért örömmel értesült az Irán és Szaúd-Arábia kapcsolatainak normalizálódásáról, valamint az iráni-amerikai fogolycsere-egyezményről.

A külügyminiszter kitért arra is, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel kötött megállapodás alapján Magyarország is fontos szerepet kap abban a programban, amely „segíti Iránt a nukleáris energia békés célú felhasználásában”.

Szijjártó azt is elárulta, hogy októberben nukleáris szakemberek és kutatók érkeznek Iránból Magyarországra, hogy tanulmányozzák a magyar nukleáris szektor működését.

Mindemellett Hossein Amir-Abdollahian miniszter kolléga köszönetét fejezte ki azért, hogy jelenleg is 2000 iráni hallgató tanulhat magyar egyetemeken.

A magyar külügyminiszter a napokban találkozott Eli Cohen izraeli külügyminiszterrel is. A találkozó kapcsán Szijjártó azt írta, hogy a közel-keleti béke kiteljesedéséhez szükséges további lépések voltak a beszélgetés során a napirenden.

„A régióban évtizedeken át szenvedtek az emberek a háborús eseményektől, a terrortámadásoktól, mígnem egy bátor húzással Trump elnök tető alá hozta a békeegyezményt Izrael, illetve Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek és Marokkó között.

Most még fontosabb lenne az Izrael és több arab ország viszonyát normalizáló Ábrahám-megállapodások kiterjesztése, ugyanis ez nagymértékben hozzájárulhat a térség békéjéhez, ami globálisan is jelentős pozitív hatásokkal járhat”

– írta Szijjártó, hozzátéve „hogyha reményt keresünk a békére, akkor a Közel-Kelet és az Ábrahám-megállapodások felé kell fordulnunk”.

Az izraeli külügyminiszter hálás Magyarországnak

Eli Cohen szerint kölcsönös tiszteleten alapuló, baráti viszony van Izrael és Magyarország között.