EU-támogatást kért első nemzetközi útján az izraeli külügyminiszter

Gabi Askenázi német kollégája berlini meghívásán vett részt, amelyen több EU-diplomatát is felszólított az iráni nukleáris fegyverkezés és a Hezbollah elleni közös védekezésre. 

Az izraeli diplomata egyik legfontosabb feladatának már szerdai érkezése előtt az ígérkezett, hogy kellő hangsúllyal lobbizzon az ENSZ október végi fegyverembargós határidejének későbbre halasztásáért.

„Arra emlékeztettem az EU-t, hogy csatlakozzon hozzánk az iráni fenyegetettség — különösen a nukleáris kérdések — elleni küzdelmünkben, és abban, hogy megújítsuk a fegyverembargót, valamint hogy kiiktassuk a Hezbollahot”

— fogalmazott kétnapos látogatása végén Twitter-csatornáján közzétett, a The Algemeiner által is idézett nyilatkozatában Askenázi. A miniszter szerint Izrael szempontjából „fontos és jelentős” esemény volt a berlini találkozó, amelyet Heiko Maas, német kollégája kezdeményezett.

Több ország külügyi vezetői tárgyalhattak első ízben személyesen az izraeli politikussal, aki úgy vélte, hogy az országa és az Egyesült Arab Emírségek közötti új diplomáciai kapcsolatfelvételt „nagy lelkesedéssel” fogadták Európában.

Askenázi hozzátette: Izrael továbbra is közösen tervezi Európával a már megkezdett kulturális, oktatási, technológiai és fejlesztési együttműködéseket, különös tekintettel a koronavírus elleni küzdelemre.

Szijjártó: az Európai Uniónak be kell fejeznie az Izrael-ellenes politikát!

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy az EU-nak három fő feladata van az Izraelhez fűződő kapcsolatok területén.

A berlini tanácskozáson ott volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, aki a távirati irodának megerősítette, továbbra is mellszélességgel kiállnak Izrael mellett.

Az Európai Uniónak be kell fejeznie az Izrael-ellenes, egyoldalú politikát, és a partnerségre kell helyeznie a hangsúlyt – fogalmazott a magyar politikus, aki hozzátette:

„Talán a legfontosabb döntés, hogy az EU-nak haladéktalanul be kell fejeznie az Izrael belső biztonságát veszélyeztető NGO-k pénzügyi támogatását”.

Askenázi a csütörtöki munkatárgyalások előtt szerdán találkozott Frank-Walter Steinmeier német elnökkel, és megköszönte Németországnak, hogy a Hezbollah egészét terrorszervezetként ismerik el. Az izraeli diplomácia vezetője egy holokauszt-megemlékezésen is részt vett.

A berlini Grunewald állomás 17-es peronjánál — ahonnan mintegy 55 ezer német zsidót hurcoltak el — emlékező beszédében hangsúlyozta:

„Itt állok, Izrael külügyminisztereként és az izraeli hadsereg egykori vezérkari főnökeként(…) zsidókat soha többé nem fognak azért a halálba küldeni, mert zsidók. Soha többé.”

A miniszter vizitjének egy különlegessége, hogy a napokban az izraeli légierő — története során első alkalommal — is éppen Németországban tartózkodik. Kéthetes, közös gyakorlatozáson vesznek részt német és más európai országok katonáival.

Dachau felett jártak az izraeli F-16-osok

Német és izraeli katonai gépek közösen tettek tisztelgő repülést az egykori dachaui lágernél, valamint az 1972-es müncheni olimpián kivégzett izraeli sportolóknak állított emlékhely felett.