Az izraeli külügyminiszter hálás Magyarországnak

Eli Cohen, a Szijjártó Péterrel közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta a két ország közötti, kölcsönös tiszteleten alapuló, baráti viszony jelentőségét.

Az izraeli külügyminiszter szerint számos területen fontos partnerség alakult ki, például az innováció, a biztonság, a kereskedelem, a kultúra terén.

Köszönetét fejezte ki, amiért Magyarország támogatja országát a nemzetközi fórumokon, és barátként következetesen kiáll Izrael mellett.

Érintette a kereskedelmi forgalom bővülését, és tudatta: ezt meg kívánják kétszerezni öt éven belül. Üdvözölte, hogy már hetente 45 járat közlekedik a két ország között, és aláhúzta, hogy egy másik közép-európai állammal sem ilyen szintű az összeköttetés.

„Ezen túlmenően köszönetet szeretnék mondani Magyarország kormányának az antiszemitizmussal szemben mutatott zéró toleranciáért.

Ezt nagyon nagyra értékeljük, s köszönjük szépen hozzáállásukat a zsidó közösség iránt” – fogalmazott.

Az izraeli diplomácia vezetője beszélt az Ábrahám-megállapodásokról is, amelyek szavai szerint jólétet és stabilitást hoztak a Közel-Keletre.

Továbbá támogatásáról biztosította Ukrajna szuverenitását és területi egységét. Rámutatott, hogy a háborúban iráni fegyvereket is bevet az orosz hadsereg, márpedig Irán a világ első számú terrorfinanszírozója, és ekképpen fenyegetést jelent mindenki számára.

„Együtt kell dolgoznunk annak megakadályozásán, hogy Irán atomfegyverhez jusson”

– szögezte le, és figyelmeztetett: az izraeli titkosszolgálat segítségével merényleteket sikerült meghiúsítani többek között Cipruson, Görögországban és Franciaországban.

Szijjártó szerint sosem volt még ennyire jó a magyar-izraeli kapcsolat

Közös sajtótájékoztatót tartott Budapesten a magyar és izraeli külügyminiszter. Mutatjuk a részleteket!