Az iráni külügyminiszterrel folytatott megbeszélést Szijjártó

Ma ismételten megbeszélést folytattam Hossein Amir Abdollahian kollégámmal, Irán külügyminiszterével – írta közösségi média oldalán a magyar külügyminiszert.

„A világ ezen részén tapasztalható válságos helyzetek miatt Irán szerepe kezd átértékelődni, és az ország jelentősége nő.

Ezt támasztják alá a nukleáris megállapodásról szóló tárgyalások, valamint az elmúlt napokban Teheránban megrendezett orosz-török-iráni csúcstalálkozó”

– magyarázta Szijjártó, aki szerint a világnak ezen a része komoly élelmezési és energiaellátási válsággal néz szembe, mindezek megoldásában Irán konstruktív szerepvállalása segítséget nyújthat.

A külügyminiszter közölte, hogy Magyarország támogatja a nukleáris együttműködés és az ukrajnai gabonaexport lehetővé tételéről szóló megbeszéléseket.

„Elmondtam kollégámnak, hogy nekünk, mint szomszédos országnak, az Ukrajnában zajló háború nagyon rossz, mi békét akarunk, mert ha nem lesz hamar béke, akkor a háború következményei még tragikusabbak lesznek”

– írta.

„Az élelmezési válság több ázsiai, közel-keleti és afrikai térség stabilitását veszélyezteti, ezáltal súlyos migrációs nyomással fenyeget. Ezért nekünk az ukrajnai béke mellett az Európát körülvevő térségek stabilitásának megőrzése is kiemelten fontos”

– tette hozzá.

Szijjártó szerin Irán és Magyarország kétoldalú együttműködése az elmúlt időszakban sokat fejlődött, köszönhetően annak, hogy mintegy 2000 iráni hallgató tanul magyarországi egyetemeken.

Oroszország Irán felé fordul, miután Kína cserbenhagyta

„A támogató szavak ellenére Kína a háború kezdete óta nem hajlandó segíteni Oroszországnak a szankciók kijátszásában vagy fegyverek szállításával” – mutat rá Gabriel Gavin.