Szijjártó Péter Jeruzsálemben: „Sosem fogunk támogatni Izraellel szemben előítéletes határozatokat”

„Magyarország elkötelezett marad Izrael irányában” – ígérte a külügyminiszter Jeruzsálemben.

Facebook-oldalán tett közzé bejegyzést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn arról, hogy felszállt Izraelbe tartó gépére. A Haaretz szerint a magyar politikus Gabi Askhenazi izraeli külügyminiszter meghívására érkezett rövid látogatásra az országba, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Yizhar Shay tudományügyi miniszterrel egyeztessen Jeruzsálemben.

Elsőként Gabi Askhenazi izraeli külügyminiszter oldalán tartott délután közös sajtókonferenciát, ahol kollégája elmondta, hogy két egyezményt is megkötött hazája Magyarországgal. Az egyik a magyar-izraeli űrkutatási együttműködés fokozására vonatkozik, míg a másik megállapodás a Magyarországon tanuló izraeli tanulók ösztöndíjprogramját érinti.

„A két megállapodás az együttműködést fogja fokozni. És ez még csak a kezdet” — fogalmazott az izraeli külügyminiszter.

Ezen felül Askhenazi elmondta, hogy szóba kerültek a megbeszélésen az együttműködés lehetőségei az autóiparban, a mezőgazdaságban és a kiberszférában, ahogy a közös lélegeztetőgép-gyártás jövője is a koronavírus elleni harc részeként.

Az izraeli miniszter megköszönte Magyarország támogatását a nemzetközi fórumokon. Illetve elmondta, hogy egyetértés alakult ki arról kollégájával, hogy Irán nukleáris programja és regionális törekvései jelentik a legnagyobb fenyegetést a békére.

Ezt követően Szijjártó Péter leszögezte:

Magyarország és Izrael esetében közös nevező, hogy mindketten a nemzetközi szervezetek támadásainak középpontjában állnak.

Ugyanakkor hangsúlyozta: „Soha nem volt még ilyen jó és intenzív az együttműködés a két ország között”, majd azt mondta:

„Barátságunk és partnerkapcsolatunk folytatódik és erősebb, mint valaha. Magyarország elkötelezett marad Izrael irányában” — legyen szó az EU, az ENSZ vagy a Nemzetközi Büntetőbíróság támadásairól.

A magyar külügyminiszter Jared Kushner és Donald Trump közel-keleti béketervét illetően azt mondta, hogy jelenleg a Fehér Ház terve rendelkezik a legjobb eséllyel arra, hogy békét teremtsen a közel-keleti régióban.

„Támogatnunk kell a terv alapján folyó tárgyalásokat”

— szögezte le Szijjártó, aki a COVID-19 nevű világjárvány kapcsán megerősítette, hogy Izrael és Magyarország fokozza a lélegeztetőgépek és védőfelszerelések közös fejlesztését.

Hozzátette, a kóser élelmiszeripar és önvezető autók tekintetében szintén kiemelkedő stratégiai egyeztetések zajlanak, és az űrkutatási együttműködésnek köszönhetően egy közös űrkutatási laboratórium létrehozásáról is megbeszélések folynak.

„Új kísérletek végrehajtásába bocsátkozunk közösen” — mondta Szijjártó.

A második megkötött megegyezést illetően elmondta, hogy Magyarország évente 50 izraeli hallgatót tud fogadni az előttünk álló 3 esztendőben.

Végül kiemelte: ma Magyarország biztonságos a zsidó közösség és a turisták számára.

„Zéró toleranciát hirdetünk az antiszemitizmussal szemben”

— fogalmazott, kiemelve a zsidó intézmények rekonstrukciós programjait és a Maccabi-játékokat is megemlítve.

Izraelbe látogat Szijjártó Péter külügyminiszter

Szijjártó csak Jeruzsálembe fog látogatni, és találkozni fog Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, Gabi Askenazi külügyminiszterrel és Yizhar Shay tudományügyi miniszterrel.